Ország-világ

2019.05.07. 13:42

Megszületett a krumpli, ami bírja a kánikulát

A német kutatók által kifejlesztett burgonya még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növesztett.

Hőálló burgonyát fejlesztettek ki német kutatók: még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növesztett a növény - közölte az erlangeni-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) kutatócsapata.


A hagyományos burgonyafajták "növekedési programjuk átkapcsolásával" reagáltak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztettek, de kevesebb, vagy akár egyetlen egy gumót sem - mondta Uwe Sonnewald, a biokémiai tanszék vezetője.

    

A teszteket egyelőre laborban végezték. Ennek során a burgonyafajtákat az üvegházban magas hőmérsékletnek - nappal több mint 29, éjszaka 27 foknak - tették ki. A következő lépésben a kutatók terepkörülmények között fogják tesztelni a burgonyákat.

    

A biokémikusok azt keresték, miért korlátozza a hő a gumónövekedést, és egy 19 nukleinsav-építőelemből (nukleotidból) álló ribonukleinsavra (RNS) bukkantak. Megállapították, hogy az RNS magas hőmérséklet hatására egy speciális fehérjét termel, amely akadályozza a gumónövekedést. Az erlangeni szakértőknek sikerült kikapcsolni ezt az RNS-t.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában