Ország-világ

2009.06.16. 18:01

Megszűnik 4 magyar nagykövetség és 8 főkonzulátus

Négy nagykövetséget és 8 főkonzulátust szüntet meg Magyarország a kormány gazdasági stabilizációs intézkedéseinek keretében - jelentette be kedden a külügyminiszter.

Balázs Péter a sajtót úgy tájékoztatta, hogy a karcsúsítás eredményeként évi 2 milliárd forinttal kerül majd kevesebbe a magyar külképviseletek működtetése.

A külképviseleti karcsúsítást azzal indokolta, hogy az eddigi hálózat szerinte túlméretezett volt. "Nem jó, ha valaki 2 számmal nagyobb konfekciót visel" - fogalmazott.

"A külképviseleti hálózatot egy picit meg kellett nyesni, hogy fenntartható és hatékonyan működtethető legyen" - tette hozzá Balázs Péter.

Felszámolják a nagykövetséget Luxemburgban, Venezuelában, Chilében és Malajziában. "De ettől még nem szakad meg a diplomáciai viszony, mert ebben a 4 országban egy máshol dolgozó nagykövetünk fog képviselni bennünket." - mondta a külügyminiszter.

A főkonzulátusok közül megszűnik Németországban a düsseldorfi, Franciaországban a lyoni, Lengyelországban a krakkói, az Egyesült Államokban a chicagói, Kanadában a torontói, Brazíliában a Sao Paolo-i, Kínában a hongkongi és Ausztráliában a sydney-i.

A korábbi híresztelésekkel szemben tehát nem szűnik meg a kassai konzulátus. Erről most Balázs Péter kijelentette: "Eszünk ágában sem volt a kassai konzulátust bezárni".

A szomszédos országokban marad a főkonzulátus Szabadkán, Kolozsváron, Csíkszeredán, Ungváron és Beregszászon is.

Három nemzetközi szervezetnél működő képviselet összeköltözik más magyar képviselettel. Párizsban a magyar UNESCO-képviselet ezentúl a magyar nagykövetségen dolgozik, Genfben a Nemzetközi Kereskedelmi Szervezetnél (WTO) működő magyar képviselet beköltözik az ENSZ-képviseletre, Bécsben pedig összeköltözik az EBESZ- és az ENSZ-képviselet.

Mindezzel 70 külképviseleti munkahely szűnik meg. Senki sem kerül utcára, a három évnél rövidebb ideje kinn dolgozók választhatnak, hogy hazajönnek vagy átirányítják őket más külképviseletek valamelyik idén megürülő posztjára.

A felszabaduló külképviseleti ingatlanokat a Nemzeti Vagyonkezelő Ügynökség értékesíteni tudja. A bevétel az állami költségvetésbe kerül. Ez az összeg becslések szerint 5-10 milliárd forint lehet, mondta a külügyminiszter.

A külügyminiszter egyúttal cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a tárca a csőd szélén állna. Közölte, hogy a minisztérium eredeti idei költségvetése 49 milliárd forint lett volna, ez 44 milliárdra csökkent a válság miatt. Még az ő hivatalba lépése előtt 5,5 százalékkal csökkentették az alapilletményeket. A forint leértékelődése miatt árfolyamveszteséget a pénzügyminisztérium évi két összegben visszapótolja a külügynek - mondta Balázs Péter. "A minisztérium költségvetése 2009-re hiánytalanul biztosítva van" - fogalmazott a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában