Ország-világ

2010.12.21. 12:29

Megszűnt a készültség a Felső-Tiszán

A Tiszán levonuló árhullám vízszintje Tiszabercel térségében is készültségi szint alá csökkent, így a folyó felső szakaszán megszüntették a korábban elrendelt árvízvédelmi riasztást - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője kedden.

A térség folyói közül a Krasznán folytatódott a lassú apadás, a védvonalak mentén azonban még érvényben van az elsőfokú árvízvédelmi készültség - tájékoztatott Bodnár Gáspár. A Lónyay-főcsatorna vízszintje óránként egy centimétert csökken, így a vízfolyáson várhatóan kedden este mérséklik a másodfokú készültségi szintet.

A belvízhelyzetben nem történt változás: a nyíregyházi vízügyi szervezet mind a tizenkét belvízvédelmi szakaszon védekezik, az elöntött területek nagysága eléri a 300 négyzetkilométert. A védelemvezető közlése szerint a szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, a belvíztározókat is ürítik, növelve ezzel a szabad tározási térfogatot. Az enyhülés hatására a nyírségi csatornákban ugyanakkor helyenként kismértékű áradás tapasztalható - tette hozzá.

A vízgazdálkodási társulások közül kettő másodfokú belvízvédelmi készültség keretében védekezik, a települések közül Újfehértón kell a legtöbb beavatkozást végezni a belterületek és a lakosság védelme érdekében. Jelenleg huszonkilenc önkormányzat tart fenn valamilyen fokú készültséget - összegezte a védelemvezető. A munkálatokban hétfőn 253 dolgozó vett részt.

Bodnár Gáspár az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján azt közölte, hogy a következő három napban minimális, egy-két milliméter csapadékra és olvadásra kell számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában