Ország-világ

2009.11.30. 15:25

Megszűnt az SZDSZ parlamenti frakciója

Az SZDSZ pártvezetése szerint hétfőn megszűnt a párt parlamenti frakciója. Az SZDSZ hétfői közleményében, amelyet Retkes Attila elnök mellett megyei elnökök és ügyvivők írtak alá, felhívják a figyelmet arra: az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportjának többsége várhatóan megszavazza a 2010. évi költségvetést, ami ellentétes a párt álláspontjával.

MTI

Emlékeztetnek arra, hogy ezt az álláspontot az elmúlt hetekben az ügyvivői testület, majd a párt országos tanácsa is megerősítette.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az SZDSZ szerint a 2010. évi költségvetés elfogadhatatlan, mert különösen hátrányos helyzetbe hozza az elesetteket, a mélyszegénységben élőket, ellehetetleníti a települési önkormányzatok működését és nem ad választ a riasztóan növekvő munkanélküliség kihívásaira.

Megjegyzik, hogy mindemellett a büdzsé a kiadásokat alul-, a bevételeket pedig felültervezi, így a kijelölt makropálya már néhány hónapon belül sem lesz tartható. "A költségvetésről nincs társadalmi konszenzus, így lényegében a szocialisták álláspontját tükrözi" - írják a politikusok.

A közlemény aláírói ezért kijelentették, hogy "az SZDSZ 2006-ban mandátumot szerzett országgyűlési frakciója a mai napon, 2009. november 30-án megszűnt".

Hozzáteszik, hogy az SZDSZ minden erejét, szaktudását és energiáját hitelességének visszaállítására, a választói bizalom visszaszerzésére, valamint a közelgő választási kampányra kívánja fordítani.

A közleményben kitérnek arra, hogy sajnálattal és megértéssel veszik tudomásul, hogy Gulyás József kilép a pártból és frakcióból. A képviselőnek köszönetet mondtak a két évtizedes politizálásáért, de visszavárják az SZDSZ-be.

Leszögezik, hogy egyetértenek Gulyás Józsefnek azzal az álláspontjával, amely szerint az országgyűlési frakció döntései az elmúlt években egyre kevésbé voltak összhangban az SZDSZ politizálásával.

Kóka János SZDSZ-es frakcióvezető hétfőn egy közösségi portálon jelentette be, hogy a képviselőcsoport úgy döntött, megszavazza a jövő évi büdzsét. Az MTI információi szerint a frakcióülésen két képviselő jelezte, hogy nem támogatja és nem szavazza meg a jövő évi büdzsét: Velkey Gábor és Molnár Lajos. Az MTI úgy tudja, hogy az SZDSZ-frakció ülésén a költségvetés támogatásáról tartott szavazáskor nem volt ott Ikvai-Szabó Imre, Kovács Kálmán, Sándor Klára, Béki Gabriella és Gulyás József. Utóbbi hétfőn bejelentette, kilép a pártból és a frakció tagjának sem tartja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában