Ország-világ

2013.10.29. 16:34

Megtartotta alakuló ülését az új osztrák parlament

A parlament elnökének ismét Barbara Prammert, a legerősebb frakció, a szociáldemokraták jelöltjét választották meg.

Megtartotta alakuló ülését az új osztrák parlament kedden.

Az ünnepélyes eskütételt követően a 25. törvényhozási ciklusát kezdő nemzetgyűlés megválasztotta tisztségviselőit és bizottságait. A parlament elnökének ismét Barbara Prammert, a legerősebb frakció, a szociáldemokraták jelöltjét választották meg.

A szeptember végén megtartott választásokon a korábbi két kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) kapta a legtöbb szavazatot. Az SPÖ 52 képviselőt küldhet a 183 tagú Nemzeti Tanácsba, a konzervatív ÖVP-nek 47 mandátuma van. Noha korábbi kétharmados többségüket elvesztették, együtt továbbra is többségük van.

Erősítette képviseletét két eddigi ellenzéki párt, a Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 40 mandátum), és a Zöldek (24). Bekerült a parlamentben két új párt, a Stronach Csapata (Team Stronach) és a Neos is, tíz, illetve kilenc képviselővel.

A választás eredménye alapján Heinz Fischer szövetségi elnök ismét az SPÖ-t és az ÖVP-t kérte fel kormányalakításra. Az SPÖ elnöke, Werner Faymann egyértelműen a nagykoalíció folytatása mellett foglalt állást, az Osztrák Néppártot vezető Michael Spindelegger viszont nem zárta ki a koalíciós tárgyalásokat az eddigi ellenzékkel sem.

Az új kormány megalakításának céldátumaként a politikai vezetők december közepét jelölték meg. Az átmeneti időszakban Werner Faymann vezette eddigi kormány ügyvivő kormányként működik.

Mint arról az ORF rádió beszámolt, az ünnepélyes alakuló ülésen az SPÖ új frakcióvezetője, Andreas Schieder, valamint Michael Spindelegger, az ÖVP elnöke intenzívebb párbeszédet ígértek az ellenzékkel. Az FPÖ és a Zöldek szónokai több jogot követeltek a parlamenti kisebbségnek a mindenkori parlamenti vizsgálóbizottságokban.

Címkék#Ausztria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában