Hallgassa élőben!

Melegek a seregben: nyíltan vállalhatják homoszexualitásukat az amerikai katonák

Kedden hatályát veszítette az az amerikai törvény, amely a hadseregből történő eltávolítás terhe mellett megtiltotta az amerikai katonáknak, hogy nyíltan vállalják homoszexualitásukat.

Kedden hatályát veszítette az az amerikai törvény, amely a hadseregből történő eltávolítás terhe mellett megtiltotta az amerikai katonáknak, hogy nyíltan vállalják homoszexualitásukat.

Barack Obama nyilatkozatban méltatta a változást, amelynek eredményeként “az egyenruhát viselő hazafias amerikaiaknak, ha szolgálni akarják országukat, nem kell tovább hazudniuk arról, hogy kit szeretnek”. Az elnök múlt év decemberében írta alá azt a törvényt, amely hatályon kívül helyezi az 1993-ban, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott – “Ne kérdezd, ne mondd!” törvénynek is nevezett – jogszabályt.

Az nem tiltotta ugyan az egyenruha viselését a homoszexuálisoknak, de előírta eltávolításukat a hadseregből arra az esetre, ha nyíltan megvallották szexuális beállítottságukat. Tizennyolc év alatt több mint 14 500 amerikai katona pályafutása ért véget e törvény miatt. A melegek jogaiért küzdő amerikai csoportok évek óta követelték az 1993-as törvény eltörlését, s hatályon kívül helyezését a homoszexuálisok diszkriminációja elleni küzdelem mérföldkövének nevezték.

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Jubileumi koncert
Európai Bordalfesztivált rendeznek Baranyában
Férfikarok és más énekegyüttesek fellépései mellett borbemutatóval is várják a közönséget a szervezők.
Letartóztatná az ügyészség
Dani Alves megvárja a pénzét, csak utána igazol
Átszámítva több mint 600 millió forinttal tartoznak a brazilnak.
Emelné a társasági adót Karácsony Gergely
A VOSZ szerint a lépés rontja a versenyképességet.
Sokkoló döntést hozott Harry herceg: visszatérnek a palotába
A hercegi pár a gyerekekkel együtt kel útra.