Merkel: a Nyugat-Balkán csatlakozása az EU stratégiai érdeke

Az EU mindent meg akar tenni azért, hogy a nyugat-balkáni országoknak egyszerűbb legyen az útjuk az uniós tagsághoz - mondta Merkel.

A Nyugat-Balkán csatlakozása az Európai Unió (EU)  stratégiai érdeke, meg kell oldani azokat a politikai nehézségeket, amelyekbe az integrációs folyamat ütközik – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Poznanban, a térség európai uniós integrációjával foglalkozó csúcstalálkozón.

Az EU mindent meg akar tenni azért, hogy a nyugat-balkáni országoknak egyszerűbb legyen az útjuk az uniós tagsághoz – mondta Merkel a hat nyugat-balkáni ország, valamint egyes uniós tagállamok kormány- és államfőinek találkozóját összegző, a lengyel, a bolgár és az észak-macedón kormányfő részvételével is megtartott sajtóértekezleten.
    
A kancellár beismerte, hogy a bővítési folyamat “politikai nehézségekbe ütközik”.  “Beszéltünk róluk, meg kell oldani őket” – húzta alá. A bővítéssel nem lehet várni, amíg az EU hatékonyabbá teszi irányítási mechanizmusait – reagált Merkel azon újságírói kérdésre, amely  Emmanuel Macron francia elnök egyik minapi kijelentésére utalt.