Ország-világ

2014.05.16. 18:16

Mesterházy: Európa, de okosan!

Európán kívül Magyarország számára csak nyomorúságosabb és rosszabb lenne az élet - mondta az MSZP elnöke. <br>

Európa-pártiak vagyunk, a nemzeti érdeket az Európai Unió keretien belül lehet a leghatékonyabban érvényesíteni, ezért mondjuk azt, hogy Európa, de okosan! - jelentette ki [namelink name="Mesterházy Attila"] MSZP-elnök pénteken Egerben sajtótájékoztatón.

A szocialista párt elnöke kijelentette: Európán kívül Magyarország számára csak nyomorúságosabb és rosszabb lenne az élet.

Hangsúlyozta: az MSZP nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz állandóan szabadságharcot, konfliktust generál, mindig az erő pozíciójából próbál politizálni, ahelyett, hogy a józan ész és az együttműködés útjait is keresné.

Mesterházy Attila azt mondta, hogy az unió működését jól ismerő, jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező jelöltjeik sokkal hatékonyabban fognak majd tárgyalni Brüsszellel, mint a versenytársak. "Szövetségeseket, barátokat kell találni ahhoz, hogy a Magyarország számára fontos ügyeket keresztül tudjuk vinni, legyen szó a forrásokról vagy a pálinkafőzésről" - tette hozzá.

Az ellenzéki pártvezető azt mondta, hosszú évek után jó esély van arra, hogy újra baloldali többség legyen az Európai Parlamentben. Ez pedig garanciát ad arra, hogy olyan bizottsági elnöke legyen az uniónak, aki valóban változtatni akar Európán - tette hozzá.

Mesterházy Attila arról is beszélt, hogy az MSZP öt programpontja azokra a területekre fókuszál, amelyek Magyarországon és Európában is problémát jelentenek, ezért uniós szinten kell kezelni őket. Ezek az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra mérséklése, az európai minimálbér, illetve a minimálnyugdíj bevezetése, a 25 év alattiak teljes körű foglalkoztatása, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőségről szóló egyenlő munkáért egyenlő bér elvének alkalmazása.

"Azért is feleslegesnek tartjuk a szabadságharcos, a megvédjük Brüsszeltől a szuverenitásunkat" típusú retorikát, mert Magyarország akkor lesz független, ha saját forrásaiból tudja magát fejleszteni. Jelenleg azonban a fejlesztési pénzek 97 százaléka uniós forrásokból érkezik - emelte ki az ellenzéki politikus.

Aki ezen források Magyarországra érkezését veszélyezteti, az a nemzet ellen cselekszik, legyen szó a támogatási rendszert lassító Fideszről vagy a Jobbikról, amelynek EP-listavezetője az EU-ból való kilépéssel fenyeget, a lista harmadik helyén álló jelöltjét pedig Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsították meg.

[namelink name="Szanyi Tibor"], az MSZP EP-listavezetője az alapvető élelmiszerek áfája csökkentésének fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy ezzel egy-egy bevásárlás során több ezer forintot is meg lehetne spórolni. Hozzátette: vannak olyan uniós országok, ahol bizonyos élelmiszereken nincs is áfa.

"Az Európai Unió a világ legerősebb gazdasági tömörülése, itt nem kellene senkinek sem éheznie" - emelte ki a szocialisták listavezetője. Azt mondta, hogy az európai szocialisták programja "nagyon leegyszerűsítve" arról szól, hogy "legyen mit enni és legyen hol lakni".

Szanyi Tibor szavai szerint az Európai Bizottság elnöki székére pályázó jelöltek csütörtöki vitájából kiderült, hogy az Orbán Viktor által támogatott Néppárt jelöltje a válságkezelés eddigi útját folytatná, azaz a megszorításokat támogatja, míg a szocialisták jelöltje a munkahelyteremtés mellett tett hitet.

"A magyar választóknak most a jelenleg nagyjából egyensúlyban mutatkozó jobb-, illetve baloldal, azaz a megszorítás és a munkahelyteremtés között kell választania" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában