Ország-világ

2009.10.29. 17:00

Mesterházy: kizárt, hogy szakadjon az MSZP-frakció

Mesterházy Attila szerint kizárt, hogy szakadjon az MSZP parlamenti képviselőcsoportja, amely szerinte egységesen meg fogja szavazni a 2010-es költségvetést.

MTI

A frakcióvezető csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: "kizártnak tartom, hogy a Magyar Szocialista Párt frakciója szakadjon, hiszen hat hónappal ezelőtt közösen, konszenzussal hoztunk meg egy döntést, ami arról szólt vállaljuk a nemzet érdekében a válságkezelés felelősségét és nehéz terhét".

Mesterházy Attila közölte: szakmailag tévesnek, politikailag pedig károsnak tartaná, ha bárki a frakcióban bizonyos szakmapolitikai kérdéseket, például a közösségi közlekedés átalakításának ügyét összekeverné a büdzsével.

"A költségvetési törvényről szóló szavazás a Bajnai-kormányról szóló szavazást jelenti, miközben bármilyen más törvénnyel kapcsolatos vitás kérdésnek nincs ilyen típusú politikai súlya" - hangoztatta.

Azt mondta: a frakcióból senki nem fordult hozzá azzal a kéréssel, hogy felmentést kér a költségvetési módosító indítványok keddi szavazása, illetve a költségvetés zárószavazása alól.

Elmondta: olyan kéréssel sem találkozott, hogy bárki szeretne kilépni a frakcióból.

Kitért arra, hogy a büdzsé mellett más előterjesztések előkészítésekor is előfordulnak vitás kérdések, de ezeket mindig sikerült kompromisszummal rendezni, és ez így fog történni a következő hetekben is.

Hozzáfűzte: meggyőződése, hogy az MSZP-frakció egységesen fog kiállni a Bajnai-kormány által beterjesztett 2010-es költségvetés mellett.

Mesterházy Attila megjegyezte: a büdzsé előkészítését hosszú egyeztetés előzte meg, valamennyi képviselőnek lehetősége volt elmondania a véleményét, és a lehetőségekhez mérten a kormány figyelembe is vette a képviselők javaslatait.

A kormánypárti politikus szerint hat hónappal ezelőtt egyetlen képviselőnek sem lehetett kétsége afelől, hogy nehéz, az embereket áldozatvállalásra kérő intézkedéseket kell meghozni ahhoz, hogy Magyarország kilábalhasson a válságból.

Hangsúlyozta: meggyőződésük, hogy a most hozott intézkedések a nemzet közép- és hosszú távú érdekit szolgálják.

Karsai József, az MSZP országgyűlési képviselője a Magyar Hírlap csütörtöki számában megjelent interjúban azt mondta: a jövő héten el kell dőlnie, hogy kilépnek-e az MSZP-frakcióból azok a mozgolódó szocialista politikusok, akik szerint nagyon rossz irányba mennek az ország dolgai.

A napilap azt írta: a kormánypárt belső ellenzékéhez tartozó battonyai polgármester szerint sokan elégedetlenek az MSZP-ben, mert a kormány és a költségvetés nem az emberek valós problémáira keresi a választ, a legkevésbé sem oldja meg a gázfüggőséggel, az éhezéssel, a mezőgazdasággal, a bankokkal vagy az offshore cégekkel kapcsolatos gondokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában