Ország-világ

2010.03.03. 19:54

Meteoritszerű kődarabot találtak Vasmegyeren

Az észak-magyarországi térségben vasárnap éjszaka tapasztalt különös hang- és fényjelenségeket követően meteoritszerű kődarabot találtak Vasmegyeren; a szakértők szerint a kőzettöredék inkább obszidiánra hasonlít - írta a Szabolcs Online szerdán.

A szon.hu tájékoztatása szerint egy vasmegyeri lakos a vasárnapi hang- és fényjelenségek idején, amelyet szakértők meteor becsapódásának tulajdonítottak, egy koppanást hallott háza teteje felől, s hétfőn a fia egy furcsa kődarabot talált a kertben.

A fekete, üvegszerű, szabálytalan alakú, több részén sima, majd éles sarkokban végződő, meteoritnak vélt kőzetdarabot a Nyíregyházi Főiskola földrajztudományi intézete tanárainak is megmutatták. Szerintük nem meteoritról van szó - írta az internetes újság.

Az anyag inkább obszidiánra hasonlít, amit más néven vulkáni üvegnek is hívnak, mivel úgy alakul ki, hogy a tűzhányóból kiömlő savas és viszkózus forró láva hirtelen lehűl és megszilárdul.

A Vasmegyeren talált kődarab is így alakulhatott ki valamikor, de arra a megkérdezett ásványszakértők sem tudtak magyarázatot adni, honnan és hogyan került az a település egyik házának kertjébe - közölte a Szabolcs Online.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában