a védekezés második szakasza

2020.05.16. 16:11

Kinyithatnak az éttermek teraszai, a strandok – íme a budapesti enyhítés részletei (videó)

Gulyás Gergely számolt be a legfontosabb intézkedésekről.

Budapest, 2020. április 23. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 23-án. A miniszter közölte, május 3-ig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Gulyás Gergely elmondta: vidéken május 4-én oldották föl a korlátozásokat, ekkor azonban a budapesti helyzet még nem engedte meg, hogy a fővárosban is enyhítsék a korlátozásokat.

Az elmúlt időszakban azonban többen gyógyultak meg, mint amennyien megfertőződtek – indokolta meg Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, miért következnek enyhítések a fővárosban. Orbán Viktor miniszterelnök konzultált a fővárosi kerületek polgármestereivel és szakértőkkel, ezután hoztuk meg a döntést az enyhítésekről a fővárosban – mondta a miniszter. Az enyhítéseket Orbán Viktor jelentette be szombat délután.

Budapesten május 17. éjfélig tartjuk fent a kijárási korlátozásokat

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta: A szabályok betartása a kijárási korlátozások megszűnése után is szükséges, így a velünk nem egy háztartásban élőktől a 1,5 méteres távolság tartása és a maszk viselése vásárlás és tömegközlekedés közben továbbra is kötelező.

Az idősek 9 és dél közötti bevásárlási sávja megmarad, a piacok nyitvatartásáról és az idősek sávjáról az érintett polgármesterek szabadon dönthetnek.

Budapesten a vendéglátóhelyek, kávézók és éttermek teraszai is kinyithatnak hétfőtől, ezek tulajdonosainak 2020. szeptember 1-éig nem kell közterülethasználati díjat fizetni. Kinyithatnak továbbá az állatkertek és a múzeumok is, valamint az üzletek, strandok és a szabadtéri játszóterek is.

Polgári házasságkötés, misék és temetések szintén megtarthatóak.

A 200 fő alatti lagzikat és temetéseket június 15-étől lehet megtartani.

Hétfőtől a felsőoktatási intézmények nyitva lehetnek, erről az intézmények vezetői, a rektorok jogosultak dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása azonban továbbra is tilos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában