Hallgassa élőben!

Minden, amit a kert kíván(na)

Erősen érződik a mezőgazdasági szaküzletek forgalmán, hogy megkésett a tavasz. Pedig alaposan felkészültek, igen széles a választék és tavalyhoz képest az árakra sem lehet panasz.

Garmadával áll a vetőmag a mezőgazdasági szaküzletek, áruházak, vegyesboltok polcain, a vásárlói dömping azonban még késik. A kerti vetőmagok ára a tavalyi szinten maradt. A kisebb tasakok akár már harminc forintért megvehetők, a valamivel nagyobbak 50–90 forint között vannak. Találni ezeknél drágábbat is a külföldi fajták között.

Bő fajtaválaszték

Bőséges a fajtaválaszték, retekből például hat-hétféle, sárgarépából valamivel több, borsóból még több található. Többféle a most kelendő dughagyma is, kilója 390–490 forint között mozog általában, néhol valamivel olcsóbb, másutt némiképp

drágább. A zöldségmagok között kedvelt lett a 10 ezer szemet tartalmazó csomagolás (300 forint körüli áron), vagy a tízdekás kiszerelés hatszáz-egynéhány forintért. Említhetjük még a „biokrumpli” néven ismert apró vetőburgonyát, ebből általában 50 szem van egy zacskóban, fajtától függően hét-nyolcszáz forint közötti áron.

Nem mindig méreg

A vetőmagokhoz hasonlóan növényvédő szerekből is nagy a választék. Mondhatjuk azt is, túlkínálat van, ezért aztán jó néhány vegyszer olcsóbb lett a tavalyinál. Most a legkelendőbbek a lemosó permetszerek. Van üzlet, ahol hatféle közül is lehet választani. Hiány nincs semmilyen szerből, aki a kombicsomagolásokat szereti (kisebb kertekben ezek a praktikusak), még kedvére válogathat. Itt jegyezzük meg: a permetezőkannák igencsak borsos árúak, tavaly is azok voltak.

Inkább füvet?

Mintha a mezőgazdasági szaküzletek eszköz- és gépkínálata is azt mutatná: egyre több kiskertet füvesítenek tulajdonosaik, nem vesződnek krumplival, télire való zöldségfélével, mikor olcsón megvehetik a hipermarketekben. Persze a fű is ad munkát: rendszeresen nyírni kell. Fűnyíró gépekből talán még soha nem volt ekkora választék. Az egyik áruházban tizenhétfélét számoltunk össze, elektromosat és benzinmotorosat, a 20 ezer forintostól a 200 ezer forintos önjáróig.
Kapálógépekből lényegében az eddig már ismert és bevált fajtákat kínálják, néha megjelenik egy-egy újdonság, de a vevők inkább azt szeretik, aminek biztos a szervizháttere. Drágulás itt sem igen van a tavalyihoz képest, 80 ezer forint felett már jó teljesítményű gépet lehet venni. Néhány helyen most akciósan, másutt már a télen lezajlottak az akciók.

Budai Gyula: tanú van rá, hogy Czeglédy pénzt adott át Kunhalmi Ágnesnek (videó)
A fideszes politikus állítja, a 6,3 milliárd forintból jelentős mennyiség kerülhetett az MSZP és a DK pártkasszájába.
Az EMA jövő héten dönt a Johnson and Johnson oltóanyagának ajánlásáról
Az amerikai szakemberek szerint az oltóanyag 85 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a vírus okozta betegség súlyos szövődményeinek kialakulását.
Cáfolta az álhíreket a Dél-pesti Centrumkórház
A fekvő- és járóbeteg-szakellátás is biztosított a Jahn Ferenc kórházban az intézmény által kiadott közlemény szerint.
Ez történt az OTP Bank Liga 24. fordulójában
A felcsúti együttes egymás utáni negyedik sikerét aratta, a kispestiek elmozdultak a kieső helyről, a címvédő pedig minimális különbséggel verte a sereghajtót.
Egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek intenzív osztályra
Aki nem jelentkezik oltásra, vagy válogat, esetleg kételkedik a vakcinák hatásosságában az veszélyezteti saját és mások életét – figyelmeztet Péter Ádám.
Fontolóra veszi az Európai Bizottság a vakcinák rendkívüli jóváhagyását
Sor kerülhetne az uniós szintű sürgősségi engedély megadására a tagállamok közötti felelősség megosztásával.