Ország-világ

2009.11.30. 06:33

Minden ötödik magyar depresszióssá válhat

Minden ötödik magyar depresszióssá válhat, és bár a betegség kezelésére tízmilliárdokat költ az állam, így is csak a rászorultak fele kap segítséget - írja a Népszabadság, utalva a pécsi egyetemen lövöldöző G. Ákosra, akit évek óta depressziós és skizoid tünetek kínoztak, ám komplex kezelés helyett csak antidepresszánsokat kapott.

MTI

Magyarországon becslések szerint négyszázezer depressziós van, de ennél jóval többen - a lakosság 15 százaléka - élt már át életében orvosi értelemben vett depressziós időszakot. A lap idézi Kopp Mária, a SOTE Magatartás-tudományi Intézete igazgatójának kutatásait, amelyek szerint minden ötödik magyar krónikus stressz, illetve a lelki leszakadás állapotában van, minden harmadik pedig életminőséget rontó depressziós tüneteket mutat.

A lapnak Rihmer Zoltán pszichiáter, a SOTE professzora elmondta, hogy Magyarországon az utóbbi 25 évben a felére csökkent az öngyilkosok száma, miközben a kezelt depressziósoké megtízszereződött. Az öngyilkosságot elkövetők 70-80 százaléka major (orvosi értelemben) depressziós, megfelelő kezeléssel azonban drasztikusan, 80-85 százalékkal csökkenthető ez az arány.

Rihmer Zoltán szerint bár a statisztikák lehangolóak, az orvosi értelemben vett depresszió Magyarországon sem gyakoribb, mint Nyugat-Európában. Ugyanakkor viszont ott tízezer lakosra kétszer annyi pszichiáter jut, mint nálunk - írja a Népszabadság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában