Ország-világ

2009.06.30. 23:20

Mit mondott Milosevics 1989-ben?

1989 június 28-án hangzott el Koszovón az a beszéd, amelyről sok szakértő állítja: az első szikra volt a Balkánon. Sokan és sokat beszélnek a legendás fellépésről, de tudjuk-e mit mondott Szlobodan Milosevics húsz évvel ezelőtt?

Bálint Csaba

Vid napja volt, amikor elhangzott Milosevics beszéde, egyike a legnagyobb szerb ünnepeknek. A Vitusként is ismert Szent Vid a gyógyszerészek, vendéglősök, sörfőzők, vincellérek, rézművesek, táncosok és színészek, fiatalok, háziállatok, a csehek, Prága, Szászország, és Szicília védőszentje. Elneveztek róla egy betegséget is. A Huntington-kórt vitustáncnak is szokás nevezni.

A kórkép korai szakaszában a beteg a spontán induló, akaratlan mozgásokat szándékos mozgásokká alakítja, így azok alig vehetőek észre. Idővel azonban, ezek egyre nyilvánvalóbbá válnak, és a beteg egyre gyakrabban grimaszol, csapkod a végtagjaival, hunyorog. A mozgások az egész testre kiterjednek, járásképtelenség, az étkezés, a beszéd, az öltözködés csaknem lehetetlenné válik. Dr. Info



A szerb társadalom az egyike azoknak a társadalmaknak, amelyekben ez a szent nem csupán egy orvosi terminológiai kérdés. Szent Vitus többé-kevésbé feledésbe merült személy Európában. Vid napja azonban a szerb nép történelmében mindig sorsfordító nap volt:

1389. június 28.: a rigómezei csata, a szerb államiság bukása
1914. június 28.: Gavrilo Princip Ferenc Ferdinánd elleni merénylete Szarajevóban
1921. június 28.: a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság első alkotmányának elfogadása
1948. június 28.: Jugoszláviát kizárják a Kominformból
1989. június 28.: Szlobodan Milosevics elmondja beszédét Rigómezőn
2001. június 28.: Szlobodan Milosevicset háborús bűnösként Hágába szállítják
2008. június 28.: a koszovói szerbek létrehozzák önálló közösségi gyűlésüket

Mirjana Markovics a beszéd előestéjén sokáig veszekedett férjével, a másnapra tervezett beszéd miatt. A pletyka szerint felesége azzal vádolta Szlobodan Milosevicset, hogy eladta magát a nacionalistáknak. A veszekedés hevében Mirjana tört-zúzott – állította a család egykori közeli barátja, aki a Pressnek azt mondta: Milosevics a veszekedés után elment otthonról, egész éjszaka nem aludt.

Álmatlan sétája közben végül úgy döntött, nem hallgat a feleségére, és másnap elmondta történelmi beszédét. A beszédet, amely sok hágai elemző szerint első lépés volt a véres délszláv „rendezés" felé.

A beszéd

Szinte az egész jugoszláv vezetés, és az összes külföldi diplomata jelen volt az eseményen. Janez Drnovsek, Jugoszlávia akkori elnöke (később szlovén miniszterelnök, majd államfő) koszorút helyezett el a rigómezei csata hőseinek emelt emlékműnél.

Milosevics helikopteren érkezett a helyszínre, és a kíséretében volt az a Naser Orics is, aki pár évvel később a bosnyák csapatok vezetőjeként tűnt fel a harctéren, majd a délszláv háború után a hágai Nemzetközi Bíróság vádlottjává lett, hogy végül felmentsék a szerb civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnök vádja alól. Jelen volt még többek között Montenegró jelenlegi miniszterelnöke, Milo Djukanovics is.

 A csata után - Koszovó a festményeken, a dalokban, a versekben, a regényekben, a mesékben és a mítoszokban.
A beszéd napjára hatalmas tömeget vártak Koszovóban. Csupán ezer ülőhely volt, de úgy becsülik több mint egy millióan érkeztek a mezőre, ahol egykor összecsaptak a törökök és a szerbek. Bár a megosztott szerb seregek 1389-ben vereséget szenvedtek a töröktől, a csata szimbóluma lett mindannak, ami a szerbséget jelenti, beíródott a kollektív emlékezetbe. Versek és eposzok szólnak róla. A hatszázadik évfordulón, 1989-ben ennek a különös és mágikus napnak új mondanivalója volt.

A beszéd az interneten csak töredékeiben lelhető fel. Nagy része azonban megtalálható.

"Aki becsületesen él, annak nincs mitől félnie Szerbiában"





Szlobodan Milosevics a beszéd végén még újra emlékezteti a szerbeket a múlt hibáira, és a széthúzás veszélyeire. Jugoszlávia népeire új csaták várnak - mondja végezetül. Bár ezek egyelőre nem fegyveres ütközetek, ilyenek sem kizártak a jövőben - jósolja meg a következő évtized eseményeit a szerbek új vezére.

Szlobodan Milosevics politikai karrierjének csúcsát érte el aznap, amikor egyes elemzők szerint kipattant az első szikra. 12 évvel azelőtt történt mindez, hogy ugyanezen a napon ismét helikopterbe szállt, hogy Hágába repüljön. Hogy a beszállás körül keringő történetekből mi igaz és mi a legenda, nem tudni, de úgy hírlik, mielőtt beszállt volna, a szerb vezér azt mondta: szerb testvéreim! Szervusztok! Boldog Vid napját!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában