agyonlőtték

2020.10.30. 16:01

Molotov-koktéllal és késsel támadt rendőrökre egy iszlamista kamasz Tatárföldön

Lelőttek a rendőrök egy iszlamista kamaszt, aki Molotov-koktéllal és késsel támadt rájuk a muszlim többségű Tatárföldön – közölte honlapján az orosz belügyminisztérium helyi parancsnoksága.

A támadó nemsokkal éjfél után két gyújtópalackot dobott Kukmor település rendőrőrsére, majd megpróbált elmenekülni a helyszínről. A 16 éves kamasz „Allahu akbar!” kiáltással rántott kést az őt utolérő rendőrökre, majd egyiküket legkevesebb három szúrással megsebesítette, ezért figyelmeztető lövések leadása után egy másik agyonlőtte. A sérült rendőrt kórházban ápolják, állapota nem életveszélyes.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrorcselekmény-kísérlet címén indított vizsgálatot az ügyben. Az Interfax úgy értesült, hogy a támadó baskír származású helyi lakos volt, aki rendőrség szélsőséges cselekedetekre hajlamos személyként tartott számon. A belügyminisztérium tartárföldi parancsnoksága később cáfolta, hogy a merénylő szerepelt volna a szélsőségesek nyilvántartásában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken nyilatkozva úgy vélekedett, hogy nincs közvetlen kapcsolat a tatárföldi rendőrőrs elleni támadás és azon terrorcselekmények között, amelyeket Franciaországban a Mohamed próféta karikatúrájának publikálására hivatkozva követtek el. Az Interfax jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy a kumkori ügyben indított nyomozás ezt a lehetőséget is vizsgálja.

Peszkov azt is mondta, hogy a szélsőségességnek, noha megpróbálják vallásossággal álcázni, semmi köze sincs a valláshoz.

„Ez nem más, mint terrorizmus” – jelentette ki.

Adatok hiányára hivatkozva nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy nincs-e kevés mecset Moszkvában ahhoz, hogy a muszlim vallási vezetők meggyőzhessék a fiatalokat a radikális eszmék hamisságáról.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) pénteken figyelmeztetést adott ki a média számára, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban tilos a hívőket sértő és méltóságukban megalázó anyagok közlése.

A moszkvai francia nagykövetségnél immár második napja több tucatnyi muzulmán férfi tiltakozott a Mohamed-karikatúrák, valamint Emmanuel Macron francia elnöknek az iszlámról és szólásszabadságról tett kijelentései ellen. A rendőrség pénteken több tiltakozót előállított, a többieket pedig kiszorította őket a képviselet előtti járdáról, ahová egyébként csütörtök délután és este több moszkvai virágot helyezett el.

Paolo Pezzi érsek, a moszkvai katolikus egyházmegye vezetője közölte, hogy november 1. és 4. között bezáratja az orosz fővárosban működő Szent Lajos templomot, ahol a mise francia nyelvű. Az indoklás a nagykövetség előtt engedély nélkül megtartott tüntetésekre és a hívők biztonságára hivatkozott.

A muszlimok világszerte csütörtökön ünnepelték Mohamed próféta születésnapját. Ezen a napon egy tunéziai támadó három embert gyilkolt meg a nizzai Notre-Dame-bazilikában, rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetőzött, Lyonban őrizetbe vettek egy késes támadásra készülő afgánt, a dzsiddai francia konzulátus egyik őrét pedig megsebesítették.

Az incidensek csaknem két héttel Samuel Paty francia történelemtanár meggyilkolását követően történetek, akit egy moszkvai születésű csecsen fiatal fejezett le, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában