ÚJ START

2021.01.22. 16:03

Moszkva nyitott a nukleáris egyensúlyt őrző egyezmény fenntartására

Moszkva üdvözli a washingtoni javaslatot az Új START nukleáris leszerelési megállapodás meghosszabbításáról öt évre – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Peszkov úgy fogalmazott, hogy Oroszország az egyezmény megőrzése és hatályának meghosszabbítása mellett száll síkra, de időt kell szánni a tárgyalásokra. A szóvivő szerint minden a javaslat részletein múlik, amelyeket Moszkva egyelőre nem kommentálhat, mert át kell tanulmányoznia. Peszkov nem tudta megmondani, hogy Washington az orosz nagykövetség útján továbbította-e már a javaslatait.

Az egyezmény meghosszabbításakor a tárgyalófeleknek figyelembe kell venniük a kölcsönös aggodalmakat.

Egy sor korábbi washingtoni feltétel nem felel meg Moszkvának – tette hozzá a szóvivő.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy az új amerikai kormányzat javasolni fogja Oroszországnak az Új START-egyezmény meghosszabbítását öt évre.

– Ez az egyetlen egyezmény, amely féken tartja Oroszország nukleáris erejét, egyfajta horgonya a két ország közötti hadászati stabilitásnak – fogalmazott.

Az Új START az 1991-ben Mihail Gorbacsov akkori szovjet elnök és George H.W. Bush volt amerikai elnök által aláírt START I. utódja.

Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama volt amerikai elnök írta alá 2010-ben, és 2011-ben lépett hatályba.

Bőven a hidegháborús szint alá korlátozza a két ország nukleáris arzenálját. A két ország a megállapodásban vállalta, hogy nem állítanak hadrendbe összesen 700-nál több nukleáris töltetet célba juttatni képes interkontinentális ballisztikus és tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát, illetve nehézbombázót, 1550-nél több robbanótöltetet és 800-nál több indítóállást.

Az Új START az egyetlen, még hatályban lévő fegyverkorlátozási egyezmény a két ország között, de február 5-én lejár.

Az egyezmény már egy jó ideje feszültség forrása volt Washington és Moszkva között, mert nem tudtak megállapodni a hosszabbítás feltételeiben.

Donald Trump volt amerikai elnök ragaszkodott ahhoz, hogy Kínát is vonják be a nukleáris leszerelési megállapodásba, de Peking ezt elutasította.

Tavaly októberben Vlagyimir Putyin javasolta az egyezmény feltételek nélküli meghosszabbítását egy évre, de Washington ezt elutasította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában