Ország-világ

2013.08.08. 14:39

MSZP, Együtt-PM: a devizahitelek elterjedéséért a Fidesz a felelős

A választási szövetség Orbán Viktort és Mtolcsy Györgyöt okolja.

MTI

Együtt-PM: Orbán Viktor és Matolcsy György okozták az elmélyülő devizahitel-váságot

Az Együtt-PM szerint három év alatt 30 százalékkal nőtt a svájci frank árfolyama, ebben adósodott el a legtöbb lakáshiteles, ezért a 2010 után "elmélyülő" devizahitel-válságot Orbán Viktor és Matolcsy György okozták.

A választási szövetség csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében [namelink name="Zsigó Róbert"] Fidesz-szóvivő sajtótájékoztatójára reagált. A nagyobbik kormánypárt szóvivője csütörtökön az mondta: a baloldal tudatosan hagyta, hogy a magyar családok devizában adósodjanak el, mert ez a bankoknak jó üzlet volt. A fideszes politikus szerint az előző kormányok szándékosan okoztak kárt az embereknek, ráadásul cserbenhagyták őket.

Az Együtt-PM szerint megtízszereződött azon hitelesek száma, akik nem tudják fizetni a részleteiket: ma már 110 ezer hitelesnek mondták fel a kölcsönét, 117 ezren pedig legalább 90 napja nem tudnak fizetni. Hozzátették: hogy a lakossági devizahitelezést Orbán Viktor előző kormánya vezette be Magyarországon.

Hangsúlyozták, hogy ma a devizahitelesek rosszabbul élnek, mint három éve, ezért követelik a kormánytól, hogy ismét vezessék be a munka elvesztésével járó két év türelmi időt a törlesztéssel kapcsolatban. Azt is kérik, hogy a kabinet számoljon el azzal az 500 milliárd forinttal, melyet a devizahitelesek megsegítésére hivatkozva szedett be különadóként a bankoktól

MSZP: a devizahitelek elterjedéséért a Fidesz a felelős

MSZP szerint a devizahitelek lakossági felhasználásának lehetőségét az első Orbán-kormány vezette be 2001-ben, a devizahitelek elterjedéséért pedig elsősorban a "fideszes" [namelink name="Járai Zsigmond"] akkori jegybankelnököt terheli a felelősség - mondta [namelink name="Török Zsolt"], az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Török Zsolt arra reagált, hogy Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője csütörtökön közölte: a baloldal tudatosan hagyta, hogy a magyar családok devizában adósodjanak el, mert ez a bankoknak jó üzlet volt. A fideszes politikus szerint az előző kormányok szándékosan okoztak kárt az embereknek, ráadásul cserbenhagyták őket.

A szocialisták szóvivője kijelentette: azzal, hogy Járai Zsigmond 2002-től folyamatosan "mesterségesen magasan tartotta" a jegybanki alapkamatot és ezzel a forinthitelek kamatozását is, tudatosan terelt nagyon sok embert az alacsonyabb kamatú devizahitelek felvétele felé.

A szocialista politikus hozzátette: a devizahitelesek helyzete pedig akkor kezdett el igazán rosszra fordulni, amikor 2010 tavaszán Kósa Lajos és Szijjártó Péter felelőtlen nyilatkozataikkal jelentősen rontottak a forint árfolyamán a svájci frankkal és az euróval szemben. Emlékeztetett rá: a 2010-es kormányváltás óta mindkét deviza árfolyama jelentősen és tartósan emelkedett, ami elviselhetetlenné tette a devizában eladósodott lakosság helyzetét.

Török Zsolt kiemelte: a Fidesz a 2010-es választások előtt a kampányban a devizahitelesek problémáinak megoldását ígérte, ez azonban a mai napig nem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában