Ország-világ

2009.05.11. 15:17

MSZP: miért a bukta a kedvencük?

A szocialista jelölt, Szili Katalin távol tartotta magát pártjától, de ez a stratégia nem jött be, ellenben a Fidesz jól mozgósított - összegezte a szakértő a hétvégén tartott pécsi időközi polgármester-választás eredményét.

Szűcs Csaba

A szavazatok több mint a 65 százalékának elnyerésével Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jeöltje nyerte az időközi polgármester választást Pécsett vasárnap. Vetélytársa, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, az MSZP jelöltje alulmaradt - adta hírül a delmagyar.hu. A mintegy 152 ezer lelket számláló Pécs 127 ezer 198 választópolgárból 56 ezer 148 járult az urnák elé, ez 44,14 százalékos részvételt jelent.

Páva vs Szili

- A pécsi szavazók aktivitása nem csökkent, a részvételi arány megegyezik a korábbi választásokéval - mondja Gyulai Attila politológus. - A Fidesz jól mozgósított, Szili Katalin kampányában pedig próbálta távol tartani magát a pártjától, ez a stratégia azonban nem működött - tette hozzá. Szili Katalin választási kampányának csupán a finisében tüntek fel vezető szocialista politikusok, valamint Bajnai Gordon miniszterelnök.

Helyzeti előnyt jelentett Páva Zsolt számára, hogy ő népszerű politikusnak számít városában, ráadásul volt már polgármester Pécsett. Szili Katalin hiába az MSZP egyik legnépszerűbb országos politikusa, ez kevésnek bizonyult a vasárnapi pécsi polgármester-választáson. Helyzetét nehezítette, hogy az MSZP népszerűségi indexe soha nem látott mélyponton van. Ennek fényében azonban, ha úgy vesszük, egyáltalán nem lebecsülendő Szili Katalin 18 ezer 981 szavazata. Ahogy a politikus elmondta: emelt fővel vállaható az eredmény, hiszen kétszer akkora támogatást kapott ő és az Összefogás, mint amekkora az MSZP népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint. Szili Katalin a választás estéjén már arról beszélt, hogy le kell vonni a következtetéseket és tanulni kell a hibákból A politikus feltehetően az európai parlamenti választásokra, valamint a jövőre esedékes választásokra célzott.

Újabb bukta?

- A baloldal európai parlamenti választási kampánya tét nélküliséget sugároz, ellenben a Fideszével, amely változásokat hirdet - véli a szakértő. - Így elképzelhető, hogy a június 7-i választás hasonló eredménnyel zárul majd, mint az időközi polgármester-választás Pécsett - teszi hozzá. Mégis a legaktívabb, legelszántabb EP-kampányt a Jobbik folytatja. A Morvai Krisztina nevével fémjelzett párt napi rendszerességgel tart sajtótájékoztatókat, valamint az internetes és egyéb fórumokon az ő táboruk a legaktívabb.

Azzal kapcsolatban, hogy a most kialakult politikai helyzet, illetve a pártok támogatottsága milyen hatással lehet majd a 2010-es önkormányzati választásokra, Gyulai Attila elmondta: ezt nem lehet előre kalkulálni, rengeteg minden történhet még addig, ráadásul előtte tartják az országgyűlési választásokat, amely végeredménye meghatározhatja, hogy kik ülnek majd a települések polgármesteri székébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában