Ország-világ

2014.05.30. 12:54

Műemléki védettséget kapott az aradi Szabadság-szobor és környezete

A szoborcsoportot 1890. október 6-án avatták fel a tizenhárom aradi vértanú emlékére az akkori aradi Szabadság parkban. 79 év után sikerült visszaállítani az aradi Tűzoltó térre, amelyet megbékélés parkja vesz körül.

A romániai Műemlékek Országos Bizottsága műemlékké nyilvánította az aradi Szabadság-szobrot és környezetét, a román-magyar megbékélés parkját - közölte pénteki hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A műemlékjegyzékbe való felvételhez szükséges hivatalos iratcsomót már évek óta a bizottság elé terjesztette az Arad megyei illetékes hatóság. Ebben a szimbólumértékű köztéri alkotás egyediségét emelték ki a műemlékes szakemberek.

"A Szabadság-szobor műemlékké nyilvánításával a romániai magyar közösség egy újabb bizonyosságot nyert arra vonatkozóan, hogy kulturális örökségének eme műremeke védelmet és fokozott figyelmet kap" - idézte a hírlevél Kelemen Hunor kulturális minisztert, az RMDSZ elnökét.

Az aradi Szabadság-szobor a 19. századi európai romantika jegyeit viselő köztéri műalkotás, amelyet Huszár Adolf tervei alapján - a szobrászművész időközben bekövetkezett halála miatt - Zala György készített el.

A szoborcsoportot 1890. október 6-án avatták fel a tizenhárom aradi vértanú emlékére az akkori aradi Szabadság parkban. Trianon után a román karhatalom előbb körbedeszkáztatta, majd 1925-ben eltávolította. Hetvenkilenc év után sikerült visszaállítani az aradi Tűzoltó térre, amelyet - a román-magyar kormányközi egyezmény alapján - a megbékélés parkja vesz körül.

A visszaállított szoborcsoportot az elmúlt években többször is megrongálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában