fura átnevelés

2020.09.24. 17:37

Műholdfelvételek szerint Kína 380 internálótábort építhetett ujguroknak 2017 óta

Új táborok sokasága mellett legalább 14 épülőfélben lévőt is felfedeztek a kutatók.

Műholdfelvételek szerint Kína 380 internálótábort és börtönt építhetett 2017 óta az ország nyugati részén főleg ujgurok átnevelésére, fogva tartására és büntetésére – áll egy ausztráliai tanulmányban, amely csütörtökön látott napvilágot.

A canberrai székhelyű, Ausztráliai Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) tanulmányával cáfolni tűnik Kína állításait, melyek szerint felszámolta koncentrációs táborait a területen. A műholdas felvételeken új táborok sokasága mellett legalább 14 épülőfélben lévőt is felfedeztek a kutatók.

Kína becslések szerint egymillió ujgurt, kazahot és más, zömmel muszlim vallású kisebbséghez tartozót internált táborokba. Peking „szaktáboroknak” mondja ezeket, amelyekben átneveléssel a terrorizmust és a szeparatizmust igyekeznek megelőzni.

Kína külügyminisztériuma az ausztrál tanulmány állításait azon melegében, már csütörtökön visszautasította, az ASPI-t pedig a „Kína-ellenes erők élharcosának” bélyegezte.

Peking egy hete úgynevezett fehér könyvet adott ki a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület foglalkoztatottsági helyzetéről és az ott érvényes munkajogokról, amelyben tagadta, hogy az ujgurok lakta területen kényszermunkát alkalmaznának.

A dokumentum szerint Hszincsiang kormányzata kiemelt projektként kezeli a foglalkoztatottság megkönnyítését, továbbá garantálja a dolgozók vallásszabadságát, és mindenféle jellegű kényszermunkát szigorúan büntet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában