Ország-világ

2012.10.07. 12:17

Murszi védelmébe vette első 100 napjának eredményeit

Egyiptom iszlamista elnöke szombaton határozottan védelmébe vette hivatali ideje első száz napjának eredményeit, elutasítva azokat a bírálatokat, amelyek szerint választási ígéreteiből alig sikerült valamit teljesítenie.

Mohamed Murszi Kairó legnagyobb stadionjában több tízezer ember előtt beszélt, hogy felsorolja, mi mindent sikerült elérnie azóta, hogy június végén - az ország első szabadon választott elnökeként - beiktatták hivatalába.

"Ez a nemzet, ez a nép, ez a hadsereg, a kormányzat, az elnök és Egyiptom gyermekei - mi mind egy közös cél felé, egy új Egyiptom felé haladunk" - hangoztatta.

Bírálói úgy vélik, Murszi messze nem tett annyit, amennyit tehetett volna az elnökválasztás megnyerése óta, s azzal vádolják az államfő vezette Muzulmán Testvériség pártját, hogy - az előző, Mubarak-rezsim példáját követve - mindig enged a bírálatoknak és saját híveivel tölti fel a kormányzati posztokat.

Az Izraellel vívott 1973-as háború 39. évfordulóján megtartott, katonai díszszemlével kísért szombati esemény egyúttal a tavalyi egyiptomi felkelésből a legjelentősebb politikai erőként kikerült Muzulmán Testvériség erődemonstrációja volt. A mozgalom stadiont megtöltő hívei érkezésekor viharos üdvözlésben részesítették Murszit.

Beszédében az elnök elismerte, hogy nem sikerült teljesen eleget tennie legfontosabb ígéreteinek, miszerint megoldást talál az ország hulladékkezelési és közlekedési gondjaira, továbbá energiahiányára. Júniusi hivatalba lépésekor Murszi a válságok egész listáját örökölte meg, élén a gazdaság legfőbb bevételi forrását jelentő idegenforgalom súlyos visszaesésével és a külföldi befektetések megcsappanásával. Azt is ígérte akkor, hogy átalakítja a támogatások több évtizedes rendszerét, amely nagy súllyal nehezedik az állami költségvetésre.

Egyiptom nemrég kért 4,8 milliárd dolláros hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) gazdaságának megtámogatására, és tisztségviselők szerint az IMF épp a szociális támogatások rendszerének átalakítását szabta a hitel feltételéül.

Ennek kapcsán Mohamed Murszi azt hangoztatta több tízezres hallgatósága előtt, hogy a tervezett hitelfelvétel nem sérti az iszlám jog banki tevékenységhez kötődő előírásait, amelyek tiltják a kamat felszámítását.

Az egyiptomi elnök külön kiemelte a korrupcióval szembeni eltökéltségét, s azt mondta, hogy kormánya lecsapott az olajipari minisztérium tisztségviselőinek "maffiájára", amelynek tagjai több millió dollárt síboltak el korrupt üzletek révén.

Címkék#Egyiptom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában