Ország-világ

2016.11.15. 20:27

Nagy a balhé Oroszországban: Putyin menesztette a korrupt miniszterét

Bizalomvesztésre hivatkozva felmentette tisztségéből Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési minisztert, akit korábban korrupció vádjával őrizetbe vettek a hatóságok.

"Putyin bizalomvesztésre hivatkozva felmentette tisztségéből Uljukajevet" - jelentette be Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő.  


A modernkori Oroszországban korábban soha nem vettek őrizetbe hivatalban lévő szövetségi minisztert.  


Uljukajevet keddre virradóra azután vették őrizetbe, hogy a hatóságok szerint kétmillió dollár (csaknem 600 millió forint)  kenőpénzt fogadott el egy vitatott gazdasági ügylet  lebonyolításáért. A hatóságok közlése szerint a kenőpénz hétfői átadásának a nyomozók is szemtanúi voltak. Médiaértesülések szerint a tárcavezetőt már jó ideje megfigyelték.  


Egy moszkvai bíróság kedden elrendelte Uljukajev két hónapra történő házi őrizetbe helyezését. A bíróság döntése értelmében a  politikus moszkvai lakásában fogja tölteni fogságát. Engedély nélkül nem hagyhatja el a lakását, nem változtathatja meg  tartózkodási helyét, a közeli hozzátartozóin kívül másokkal nem érintkezhet, nem küldhet levelet, és semmilyen más módon nem érintkezhet a külvilággal. Utóbbi alól kivételt képez, ha telefonon  mentőt, vagy más életmentő szolgálatot kényszerül hívni. Nem engedélyeztek számára napi sétát sem.  


Uljukajev a bíróságon nem ismerte el bűnösségét, vallomást nem tett, ugyanakkor együttműködési készségét fejezte ki a nyomozásban. A miniszter védői szerint egyelőre nem nyújtottak be fellebbezést a  házi őrizetet elrendelő bírósági határozattal szemben. Az egyik ügyvéd szerint ezt még meg kell vitatniuk védencükkel.  


Szvetlana Petrenko, a bűnügyek felderítésében szövetségi szinten eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője rámutatott, hogy  egy sor komoly - a jogszabályoknak megfelelően rögzített -  bizonyítékuk van a politikus ellen, így a nyomozás anyagai, hang- és videofelvételek, szemtanúk vallomásai. Ezeket azonban nem hozzák  nyilvánosságra a nyomozás érdekében. Hozzátette: a nyomozóhatóságok által előterjesztett bizonyítékokat ellenőrizte az ügyészség, a bíróság pedig elfogadta.  


Dmitrij Medvegyev kormányfő a nap folyamán kijelentette: egyetlen köztisztviselőnek sincs mentelmi joga korrupciós  bűncselekmények esetén. A miniszterelnök a korrupciós vádak  maradéktalan kivizsgálása érdekében Vlagyimir Putyin elnökkel is egyeztetett. Egyúttal arra emlékeztetett, hogy folytatni kell a korrupcióellenes jogszabályok tökéletesítését. "Putyinnak is ez a  véleménye" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában