Ország-világ

2019.05.24. 21:17

Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót, 11 áldozat még kórházban, egyet meg kell műteni

Az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg.

20.30 - A francia rendőrség nagy erőkkel keresi szombaton az előző esti lyoni robbantás elkövetőjét.


A robbanás 13 sebesültje közül 11 volt még kórházban napközben. Tizenkét áldozat könnyebben sérült meg, egy súlyosabban - közölte a terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész.


Remy Heitz bejelentette, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A bűn- vagy terrorista cselekménnyel kapcsolatban egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett - tette hozzá. Beszámolt arról, hogy sok szemtanú jelentkezett a rendőrség felhívására, közülük több tucatnyit meghallgatnak.

    

A harmadik legnagyobb francia városban péntek délután fél hat után nem sokkal csomagba rejtett pokolgép robbant fel. A merénylet gyanúsítottja a biztonsági kamerák felvételeinek tanúsága szerint egy kerékpáros férfi, aki sötét napszemüveget viselt.

    

Szombat este a rendőrség két újabb fényképet tett közzé az első számú gyanúsítottról a Twitteren. A nehezen kivehető felvételeken a rendőrség szerint egy harmincas éveiben járó, sötétzöld, feltűrt ujjú felsőt és világos rövidnadrágot viselő, kerékpáros férfi látható, aki a hátán hátizsákot visel.


7.00 - Felvételt tettek közzé péntek este a lyoni robbantás gyanúsítottjáról a francia hatóságok.


A képen egy biciklit toló férfi látható, aki sötét napszemüveget, hosszú ujjú fekete felsőt és világos rövidnadrágot visel, a száját elfedte.

   

A képet egy biztonsági kamera rögzítette.

   


A hatóságok lakossági felhívást tettek közzé, hogy szemtanúk jelentkezését várják.

    

Nicole Belloubet francia igazságügyi miniszter péntek este a BFMTV hírtelevízió műsorában azt mondta, hogy még korai lenne terrorcselekményről beszélni. Az ügyben a párizsi terrorizmusellenes ügyészség indított vizsgálatot.

   

A helyi idő szerint péntek délután fél hat után nem sokkal feltehetően egy csomagba rejtett pokolgép robbant fel, aminek következtében egyes hírügynökségek legalább nyolc, mások pedig legalább tizenhárom sebesültről adtak hírt ottani forrásokra hivatkozva. A BFMTV szerint a sebesültek között van egy gyerek is.

    

A dpa német hírügynökségnek egy meg nem nevezett szóvivő elmondta, hogy a rendőrség hajtóvadászatot indított egy férfi után. A helyi média szerint a gyanúsított egy biciklivel menekült el a helyszínről. 

    

A helyi prefektúra szóvivője később arról számolt be, hogy a csomagot, benne a robbanószerkezettel egy arcát elfedő férfi hagyta a Brioche Dorée péksége előtt, a Victor Hugo utcában, a város szívének tartott Bellecour-tér közelében. 

    

A lyoni ügyészség feltételezése szerint a robbanást egy ismert franchise péksége mellett elhelyezett csomagba rejtett pokolgép okozta. Rendőrségi források szerint a robbanószerkezet szögeket vagy csavarokat tartalmazhatott.

Pénteken írtuk


Több ember megsebesült feltehetően egy csomagba rejtett pokolgép felrobbanása következtében péntek délután a franciaországi Lyon belvárosában - közölték a hatóságok. 


A helyi idő szerint délután fél hat után nem sokkal történt robbanás következtében többen megsérültek. Egyes hírügynökségek legalább nyolc, más hírügynökségek legalább tíz sebesültről adtak hírt ottani forrásokra hivatkozva. A BFMTV francia televíziós csatorna szerint a sebesültek között van egy gyerek is. Az Index azt írja: rendőrségi források szerint 13 ember megsebesült, 11-en közülük  könnyű sérüléseket szenvedtek, elsősorban a lábukon, mivel a robbanószerkezet a földön volt elhelyezve. A sérült gyermek egy nyolcéves kislány.

 

Képgaléria >>

A dpa német hírügynökségnek egy meg nem nevezett szóvivő elmondta, hogy a rendőrség hajtóvadászatot indított egy férfi után. A helyi média szerint a gyanúsított egy biciklivel menekült el a helyszínről.


A helyi prefektúra szóvivője később arról számolt be, hogy a csomagot, benne a robbanószerkezettel egy arcát elfedő férfi hagyta a Brioche Dorée péksége előtt, a Victor Hugo utcában, a város szívének tartott Bellecour-tér közelében. A szóvivő hozzátette: ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Elmondta továbbá, hogy vizsgálják az indítékot.


A rendőrség lezárta a környező utcákat, és arra kérte a lakosokat, hogy kerüljék el a belvárosi utcákat a segítségnyújtás és a nyomozás megkönnyítése érdekében.


A Reuters hírügynökség szerint a párizsi terrorizmusellenes ügyészség vizsgálatot indított a lyoni robbanás ügyében.


Emmanuel Macron francia elnök "támadásnak" minősítette a robbanást a Hugo Travers YouTube-személyiséggel folytatott interjúban. Elmondta továbbá, hogy nem tud halálos áldozatokról, de sebesültekről igen. A francia államfő egyúttal együttérzését fejezte ki a robbanásban érintett személyekkel, illetve hozzátartozóikkal.


A lyoni ügyészség feltételezése szerint a robbanást egy ismert franchise péksége mellett elhelyezett csomagba rejtett pokolgép okozta, Rendőrségi források szerint a robbanószerkezet szögeket vagy csavarokat tartalmazhatott.


Korábban írtuk:

Nyolc ember megsebesült feltehetően egy csomagba rejtett pokolgép felrobbanásának következtében péntek délután a franciaországi Lyonban - közölték a hatóságok. 


Emmanuel Macron francia elnök, aki más témában tévébeszédet készült mondani, a történtekről értesülve támadásnak nevezte a detonációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában