Ország-világ

2015.07.06. 20:53

Napfürdő mindenáron?

Az egyre melegebb időjárás, a nyár beköszöntével a viselt ruhadarabok mennyisége csökken, a szoknya és a nadrág hossza rövidül, vagyis egyre több testrészünk lepleződik le. Ilyenkor az ember ráeszmél, hogy mennyi súlyfeleslege van, és arra is, hogy a bőre olyan fehér, mint a hó. ˝Hogy is lehetne így mutatkozni az utcán, mindenki ezt fogja nézni!˝

Váradi Katalin

Sokan amint tehetik, felkeresnek egy szoláriumot, vagy kifekszenek a napra, mert sürgősen barnulniuk kell – ezt gondolják. Persze a sürgető barnulni vágyás vége többnyire inkább a csúfos leégés. Van azonban más következménye is annak, ha hosszú órákat töltünk el a tűző napon fedetlen fővel, mégpedig a napszúrás. A kifejezés nem ismeretlen, sőt a tüneteit is fel tudnánk sorolni, ha megkérdeznék, ám hogy pontosan miként jön létre, az kevésbé ismert.

Védjük magunkat, kerüljük el a napszúrást!

A tartósan magas hőmérséklet és a sugárzás hatására az agyhártyák úgynevezett steril (kórokozó – baktérium, illetve vírus – nélküli) gyulladása alakul ki. A gyulladás vizenyővel, duzzadással jár.
 


A megduzzadt agyhártya tehát nyomást gyakorolhat az agy egyes területeire. E nyomás hatására alakulnak ki a jellegzetes tünetek, mint a szédülés, gyengeségérzés, fejfájás, hányinger, hányás, hőemelkedés, súlyosabb esetben ájulás, eszméletlenség, előrehaladott idegrendszeri tünetek, tarkómerevség vagy csillapíthatatlan láz, amelyek miatt már kórházi kezelés válhat szükségessé.

Figyeljünk arra, hogy mennyit és mit iszunk!

Senkinek ne jusson eszébe koffeintartalmú ital (kóla, kávé, fekete tea) adása, hiszen ezek vízhajtó hatásúak, folyadékpótlásra tehát alkalmatlanok! Általában egy-két napon belül ki lehet gyógyulni a napszúrásból. Azonban mint mindig, ebben az esetben is a megelőzésre kellene törekedni. Tartózkodjunk keveset a tűző napon. Ha tudjuk, hogy ez elkerülhetetlen, akkor mindenképpen tegyünk fel kalapot vagy más szellős fejfedőt. Mindig vigyünk magunkkal folyadékot – nem túl hideget –, és természetesen ne csak cipeljük, hanem folyamatosan kortyolgassunk belőle. Ez lehet előre elkészített limonádé vagy mentatea, ami jól ismert hűsítő hatással rendelkezik.

Ne gyorsan akarjunk barnulni!

Ügyeljünk rá, hogy mindig fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a napsütéshez. E tanácsokat szem előtt tartva valóban felhőtlenül élvezhetjük a nyár adta örömöket, és szabadságunkat nem betegként egy szoba fogságában kell töltenünk.

(Szerzőnk egészségtanár, wellnessanimátor)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában