Ország-világ

2014.11.06. 11:50

Nem ihat akárki a szlovákok vizéből

Alkotmányba foglalták a szlovák vízstopot: a szigorítás értelmében nem lehet ivóvizet kivinni az országból csövön vagy járművel.

Nem lehet exportálni Szlovákia ivóvizét - ezzel a kitétellel bővült a szlovák alkotmány, amit Andrej Kiska államfő is aláírt. A módosítás szerint közlekedési eszközökkel, vagy csővezetékkel tilos az ország határain kívülre szállítani az ivóvizet mint "stratégiai fontosságú nyersanyagot".

A szigorítás ugyanakkor nem vonatkozik Szlovákia területén palackozott ásványvizekre, illetve a humanitárius célú vízszállítmányokra – idéz szlovák hírügynökségi értesülést az Origo.

A víz exportját tiltó törvénymódosítási javaslatot még júliusban mutatta be a miniszterelnök, Robert Fico, és környezetvédelmi miniszter, Peter ®iga - akit korábban az ellenzék azzal vádolt, hogy privatizálni szeretné az ország vízkészleteit, és lehetővé tenné annak külföldi exportját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában