Hallgassa élőben!

Nem kell feltétlenül teniszezni a teniszkönyökhöz

Egyoldalú megerőltetés okozza a teniszkönyököt és az ínhüvelygyulladást is, viszont a tünetek, a fájdalom helye és a gyógyulás üteme teljesen más.

– Hobbiszinten squasholok heti két-három alkalommal, és időközönként folyton visszatér a teniszkönyök-problémám. Miért jelentkezik újra és újra a fájdalom? – kérdezi olvasónk, Zsolt.
– A teniszkönyök nem egyszeri megerőltetés miatt alakul ki, hanem előfordulhat, hogy fél-egy éves folyamatos igénybevétel eredménye. Bizonyos helyzetben túlerőltetjük; például ha egy trolivezetőnek nem olyan jó a szervokormánya, és az oldalirányú erő folyton ugyanarra az ízületre terhelődik. Az erőltetéstől begörcsölt izomzat miatt alakul ki a gyulladás. De bármilyen nehéz munka esetén kialakulhat, nem kell hozzá teniszezni. Ennélfogva leküzdése is hosszú távú, akár több hónap is lehet. Tehát ha csak két napig kezeljük, akkor a panaszmentesség is nagy valószínűséggel két napig tart majd – mutat rá dr. Kovács Milán traumatológus.
 

A baleseti sebész arra is rávilágít, hogy a patikában vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő tabletták, helyi kezelésre alkalmas kenőcsök és a folyamatos nyújtógyakorlatok segítségével orvosi közbenjárás nélkül általában leküzdhető a teniszkönyök.

– Azért is érdemes itt szóba hozni az ínhüvelygyulladást, mert az másképpen működik: egyszeri megerőltetéstől is kialakulhat, viszont szájon át szedhető gyulladáscsökkentők segítségével néhány nap alatt teljesen megszűnhetnek a tünetek, amelyek többnyire nem térnek vissza. Mindkét mozgásszervi probléma esetén érvényes, ha a fájdalom makacs, és az imént említett házilag alkalmazott gyógymódok nem segítenek, orvoshoz kell fordulni.
 

A gyógyuláshoz a nyújtógyakorlatok is fontosak. Fotó: Dreamstime
A gyógyuláshoz a nyújtógyakorlatok is fontosak. Fotó: Dreamstime

– Ínhüvelygyulladás kialakulhat gépelés miatt is? – faggatjuk tovább dr. Kovács Milánt.
– Igen. Jellemzően kezdőknél számítógépes munkakörökben, ahol sokat gépelnek, jelentkezhet a probléma. Akár az egérhasználat is okozhatja, de hangszeren játszók esetében is jellemző. Főként olyanokat érint, akik egyoldalú, monoton munkát végeznek a kezeikkel. A gyulladáscsökkentő készítmények mellett a taping szalagok szakszerű használata is alkalmas lehet a tünetek megszüntetésére.

– Melyek a teniszkönyök és az ínhüvelygyulladás jellemző tünetei?
– Előbbinél a könyök külső oldalán jelentkezik heves vagy nyugalmi fájdalom. A kezünkben lévő szorítóerő csökken a fájdalom miatt. Az ínhüvelygyulladás leggyakrabban az alkar feszítő inaiban (kézháti oldalon) alakul ki. Az ujjak mozgatása igen fájdalmas. A beteg keze esetlenné válik. Az érintett terület nyomásérzékeny, ritkán meleg tapintatú, duzzadt lehet.

– Teniszkönyök esetén megoldás lehet a műtét?
– Nagyon át kell gondolni, ha ezt javasolja az orvos. Abban az esetben, ha felső végtagi mozgásszervi panaszokra műtétet ajánl egy kolléga, fontos, hogy kézsebész szakorvos legyen, mert neki van ilyen irányú képzettsége és nagy tapasztalata. Ő pontosan tudja, hogy mely problémák esetén segíthet a műtét, és melyeknél teljesen felesleges. Ráadásul nem minden orvos tanítja meg a betegét arra, hogyan lazítsa el és nyújtsa a könyökizmokat, így a műtét után nagy eséllyel újra kialakulhat a probléma. A nyújtás viszonylag egyszerű: teljesen kinyújtott könyök mellett a csuklót a tenyér, majd a kézhát felé hajlítjuk a másik kezünkkel. Ez a könyök környékén olyanfajta nyújtást eredményez, olyan plusz véráramlást és izomlazulást okoz, amelynek hatására fokozatosan feloldódik a panaszosság.

Szakály Sándor: 1956 üzenete a 21. században is meghatározó
Az 1956-os forradalom és szabadságharc üzenete a 21. században is meghatározó és fontos.
Vilnius: hat-hétezer bevándorló várakozhat a fehérorosz határnál
A tárcavezető szerint azért nehéz megbecsülni a pontos számot, mert Fehéroroszország továbbra is migránsokat szállíttat be magához.
Novák Katalin: a magyar forradalom halálos sebet ejtett a kommunizmus nyugati illúzióján
A miniszter szólt a több mint ezer éves közös múltból táplálkozó magyar-bajor kapcsolatokról is.
Novák: a bajor CSU továbbra is természetes partnerének tekinti a Fideszt
Mint mondta, a magyar és a bajor családpolitika sok elemében hasonló.
Török vadászrepülőgépek repültek át görög szigetek felett fokozva a térségbeli feszültséget
A két ország között régóta feszült a helyzet a tengeri határok kérdése miatt.
Tűzgömb húzott el Magyarország felett
Több szeizmológiai mérőállomás is rögzítette a bolida (tűzgömb) felrobbanásának jeleit.