Ország-világ

2015.07.31. 15:18

Nem kell naponta fürdetni az újszülötteket

Elég hetente 2-3-szor fürdetni az újszülötteket - mondja Csoma Zsanett gyermekbőrgyógyász, aki a babák öltöztetésével, pelenkázásával és napi bőrápolásával kapcsolatban is hasznos tanácsokat ad a kisgyerekes szülőknek.

Szögi Andrea

Az újszülöttek bőre különösen érzékeny. Csoma Zsanett, az SZTE bőrgyógyászati klinikájának egyetemi adjunktusa, gyermekbőrgyógyász azt mondja: az első néhány hétben a babák bőre alkalmazkodik a külvilághoz, ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogyan és mivel fürdetjük, pelenkázzuk, mibe öltöztetjük az újszülötteket.

Bár korábban a kismamáknak azt javasolták, fürdessék mindennap a piciket, ma már a szakorvos azt mondja: az újszülött teljes testfelületét csak hetente 2-3 alkalommal mossuk le. Ezek a babák nem koszosak, így nincs szükség a mindennapos fürdetésre – az elhúzódó, gyakori fürdetés ugyanis nagyon szárítja a bőrt. Egészen egyéves korukig elég kétnaponta a kádba tenni őket, feltéve, hogy a csecsemő nem a homokozóban ült egész nap.

 

 

 

Világújdonság

A koraszülött babák bőrápolási protokollját és a babáknál előforduló bőrgyógyászati betegségeket Csoma Zsanett és kollégái többéves kutatómunka és gyakorlat alapján, a világon elsők között Szegeden foglalták össze. A doktornő a Korábban Érkeztem Alapítvány kuratóriumának elnöke, munkatársaival a szegedi újszülött és koraszülött intenzív osztályon és a női klinika újszülött osztályán rendszeresen vizsgálja és kezeli a babákat. Nemrég nemzetközi szinten is egyedülálló konferenciát szervezett Szegeden, amelynek témája a bőrgyógyászat szerepe volt az újszülött-gyógyászatban.

Csoma Zsanett kiemelte: fürdetéskor a praktikus szempontokra – a szennyeződések, testnedvek, elhalt hámsejtek eltávolítása – figyeljenek a szülők, az áztató, illatos habfürdőzést a már említett okból kerüljék. Ami a kozmetikumokat illeti: bababőrre kifejlesztett, speciális fürdetőkészítményeket és testápolót érdemes használni – ennek kiválasztásában a bőrgyógyász és a gyógyszerész segít.

A bababőr egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy a picik jó minőségű pamutruhákat viseljenek rétegesen, és ne izzadjon a bőrük. A fényvédelemre is oda kell figyelni, minőségi összetevőkből álló, babáknak készült dermokozmetikumot a patikában vásárolhatunk.

Érdemes a kicsikre a legnagyobb hőségben is kalapot és lenge ruhácskát adni. A megfelelő pelenkázással is sokat tehetünk: a bőrgyógyász azt mondja, bár jóval drágább, de érdemes eldobható pelenkát használni, gyakran cserélni, a popsibőrét megfelelő védőpasztával kezelni. Popsitörlőből pedig inkább az alkohol- és vegyszermentes változatokat javasolja.

A pelenkadermatitis az egyik olyan tünet, ami szinte minden babánál legalább egyszer előfordul – az eldobható pelusok megjelenése óta viszont látványosan csökkent az esetek gyakorisága. A vörös kiütések a pelenkával fedett területen jelennek meg, kezelésükre a bőrgyógyász ír fel kenőcsöt. Amíg a gyulladás tart, a popsitörlők használatát kerülni kell, a piciket egyszerűen csapvízzel érdemes áttörölni.

Nagyon gyakoriak az ekcémás tünetek is a babáknál. Két fő fajtáját különböztetik meg: az egyik az atópiás, amikor a bőr nagyon száraz, viszkető, gyakran nedvedző, vörös foltok jelennek meg rajta – ilyenkor a babák bőrét zsírozni, hidratálni kell. A másik esetben hámló felszínű felrakódás jelenik meg, gyakran a hajas fejbőrön, utóbbi a koszmó. Mindkét típust kezelni kell, mert súlyos, kiterjedt bőrgyulladást is okozhat – arról nem beszélve, hogy a tünetek miatt a babák sokszor aludni sem tudnak nyugodtan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában