Nem lesz általános gázáremelés januártól

Nem lesz általános, ötszázalékos gázáremelés, de a jövedelemtől függően differenciált lesz a támogtás, a lakosság egyharmadának piaci árat kell majd fizetni.

Eldőlt, hogy 2007. január 1-jétől eleve nem emelkedik a gáz ára – legalábbis így határozott tegnap a kormány. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter előterjesztése szerint jövőre 5 százalékkal emelkedett volna a gáz alapára, ám a kabinet ezt a tervet elvetette.

A gáz lakossági fogyasztók által megfizetett ára azonban jövőre így is nő, hiszen átalakul a gázár-támogatási rendszer. Az erről szóló, a miniszterelnöknél tegnapra tervezett koalíciós egyeztetés a kormányülés elhúzódása miatt elmarad, ám a hírek szerint az már eldőlt: január 1-jétől jövedelmi szintekhez kötik a támogatást. Ez abban az esetben jár majd, ha egy családban az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum három és félszerese alatt marad. Az e fölötti jövedelmi körbe tartozók piaci áron fizetik majd a gázköltségeket.

Erről már Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter is több fórumon nyilatkozott: hétfőn a parlamentben, kedden pedig egy vidéki rendezvényen. A tárcavezető szerint a háztartások kétharmada lesz jogosult 2007-től a gázártámogatásra. A költségvetés jövőre hozzávetőleg 100 milliárd forintot költ erre a célra. Úgy tudjuk, a szociális tárcának a tarifarendszer mellé még ki kell dolgoznia azt a technikát, amellyel a rászoruló fogyasztó hozzájut a támogatáshoz, továbbá értesül arról, hogy ő valóban rászoruló.

Korábbi lapértesülések szerint a szociális minisztérium tervezete négy plusz egy rászorultsági kategóriát állapítana meg, a szerint, hogy egy családban mekkora az egy főre jutó jövedelem. Azaz a nyugdíjminimum kétszerese, 2,5-szerese, 3-szorosa, 3,5-szerese vagy ennél magasabb. A gáz “piaci” alapárához mért legnagyobb kedvezményben azok részesülnének, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a ma 25 800 forintos nyugdíjminimum dupláját, vagyis az 51 600 forintot. E körben januártól nem nőne a gáz ára. Az egy főre jutó jövedelem mértékével arányosan a kedvezmények is csökkennének, így az ár ennek megfelelően emelkedne. Azok számára, akik egyáltalán nem lesznek jogosultak támogatásra, a mai tarifákhoz képest 72 százalékkal nő a gáz ára.