Ország-világ

2017.10.31. 22:11

Nem mutatott megbánást kihallgatásán a New York-i gázolásos merénylő - fotó, videó

A terrortámadásnak nyolc halálos áldozata és 12 súlyos sérültje van. Akár halálra is ítélhetik Saipovot.

  • 8 ember meghalt, egy tucatnyian megsérültek, amikor teherautó hajtott a bicikliútra
  • A támadás Manhattanben történt, nem messze a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett
  • A 29 éves támadót meglőtték, kórházba szállították ahol megműtötték és letartóztatták
  • New York állam kormányzója szerint nincs bizonyíték szélesebb körű összeesküvésre
  • Trump szerint nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam megjelenjen Amerikában
  • A támadó az üzbég Sayfullo Habibullaevic Saipov, aki az Uber sofőrjeként dolgozott
  • Tampában is nyomoznak a merénylettel összefüggésben. Saipov büszke tettére
  • Nyolc ember meggyilkolása és az Iszlám Állam támogatása miatt vádat emeltek
  • Egy másik muzulmán férfit is köröz az FBI
  • Akár halálra is ítélhetik a merénylőt

    New Yorkban szerdán vádat emeltek Sayfullo Saipov ellen, aki kedden délután New York Manhattan negyedében teherautóval az Iszlám Állam nevében nyolc halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, gázolásos terrorakciót követett el.


    A hét éve az Egyesült Államokban élő, üzbég származású 29 éves férfi ellen nyolc ember meggyilkolása és egy külföldi terrorszervezetnek, az Iszlám Államnak nyújtott támogatás miatt emeltek vádat.


    Joon Kim, manhattani főügyész szerint az első vádpont miatt maximálisan kiszabható büntetés az életfogytig tartó szabadságvesztés, míg a második vádpontért halálos ítélet is járhat.


    A tíz oldalas vádirat tanúsága szerint Saipov jelezte, hogy nem kíván élni a hallgatás jogával, és a kórházban, ahol megműtötték - miután a merénylet elkövetésekor a rendőrök hasba lőtték - hosszas vallomást tett. Majd szerdán este tolókocsiban részt vett a manhattani bíróságon tartott első meghallgatáson is.


    Elmondta, hogy azért választotta Halloween napját, mert azt remélte, a lehető legtöbb ember lesz az utcán. Két hónapig készült a merényletre, eredetileg azt tervezte, hogy a Brooklyn-hídon is és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékműve közelében kanyargó kerékpáros úton is belehajt a tömegbe.


    Saipov azt kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam fekete zászlaját.


    A közösen vizsgálódó New York-i rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) eddigi információi szerint az üzbég férfit különösen az a videó ösztökélte a terrorakcióra, amelyben Abu Bakr al-Bagdádi, a terrorszervezet vezetője arra buzdította az Egyesült Államokban és másutt is élő muzulmánokat, hogy támogassák a terrorszervezet célkitűzéseit.


    A vádiratban szerepel az is, hogy nyomozók az Iszlám Állam több ezernyi propaganda-anyagát - videókat, szórólapokat, fotókat - találták meg Saipov mobiltelefonján, a többi között egy olyan videoklipet is, amely azt mutatja, hogy az Iszlám Állam a foglyait lefejezi.


    John Miller, a New York-i rendőrség helyettes vezetője újságíróknak azt mondta: minden jel arra mutat, hogy Saipov pontosan követte azokat az útmutatásokat, amelyek az Iszlám Állam közösségi médiájának csatornáin láthatók, s amelyek azt magyarázzák el, hogyan is kell terrortámadást végrehajtani.


    Közben az FBI szerdán este bejelentette: körözést adott ki egy másik üzbég férfi, Mukhammadzoir Kadirov ellen. A 32 éves férfit "a támadásban érintett személyként" akarják kihallgatni.

    William Sweeney, az FBI New York-i irodájának helyettes vezetője azonban nem kívánt válaszolni az újságíróknak azokra a kérdéseire, hogy hol van Kadirov, hogyan került célkeresztbe és mi lehetett a szerepe a merényletben.


    "Megtaláltuk őt, többet nem mondhatok" - fogalmazott sajtótájékoztatóján Sweeney.


    A CBS televízió szerdán este hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte: az amerikai hatóságok előtt nem volt ismeretlen Saipov neve, mivel 2015-ben az FBI terror-elhárítási részlegénél egy nyomozás során felfigyeltek a kapcsolatrendszerére.

    A CBS forrása szerint Saipov kapcsolatban állt radikalizálódott iszlamistákkal, akiknek legalább az egyike üzbég.


    New Yorkban erőteljesen megnövelték a rendőri jelenlétet, különösen a forgalmas közlekedési csomópontoknál. A vasárnapi maratoni futóversenyen pedig egyenruhás és civilbe öltözött rendfenntartók és terrorelhárítók is nagy számban lesznek jelen.


    Saipov büszke tettére

    Nem mutatott megbánást a New York-i gázolás elkövetője, akit a hatóságok kihallgattak - értesült szerdán az NBC televízió.


    A tévé a nyomozásban részt vevő, de meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy a 29 éves üzbég elkövetőt, miután éjjel megműtötték, kihallgatta a rendőrség.


    Sayfullo Habibullaevic Saipov nemcsak nem bánt meg semmit, hanem dicsekvően szólt a nyolc halálos áldozattal és 12 súlyos sebesülttel járó terrorakciójáról.


    Az NBC riporterei telefoninterjúban megszólaltatták Saipov egyik üzbég honfitársát, a Floridában élő Kobiljon Matkarovot.

    Matkarov azt állította, hogy jól ismerte Saipovot és semmi nem mutatott arra, hogy terrorcselekményre készülne.

    Vidám fickó volt, szerette Amerikát. Állandóan jókedvű volt, állandóan mosolygott

    - mondta róla.


    Matkarov hozzátette: Saipov nemrégiben elköltözött New Jersey államba és az Ubernél dolgozott.

    Az első rendőri jelentések már kedden este jelezték, hogy Saipov Floridából elköltözött New Jersey államba, ahol Peterson városban élt, az ottani mecsetnek lett állandó látogatója.

    A kedd délutáni terrorakciót is egy New Jerseyben bérelt teherautóval követte el. Passaic településen bérelte a furgont, amellyel a New York-i Manhattanbe hajtott. Érvényes jogosítványa volt, amelyet New Jerseyben szerzett, majd később Floridában is érvényesítette.


    Szintén az NBC televízió jelentette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai a floridai Tampában nyomoznak, egy olyan házban, amelyet Saipovval hoztak kapcsolatba. Nem világos, hogy a férfi lakott-e ott, vagy valamelyik ismerőse.


    Florida kormányzója, Rick Scott közleményt adott ki, amelyben leszögezte: egész Florida imádkozik az áldozatokért, családjaikért és a kiváló rendőrökért.


    Az amerikai sajtóban felidézik, hogy az idén áprilisban a svéd fővárosban, Stockholmban, szintén egy üzbég férfi követett el terrorakciót: teherautóval hajtott a tömegbe, négy embert megölt és tizenötöt súlyosan megsebesített.


    Az amerikai külügyminisztérium akkor arra figyelmeztette az Üzbegisztánba utazókat, hogy a közép-ázsiai országokban nagy számban élnek iszlamista terrorista csoportokat támogatók.


    Videón a merénylő letartóztatása

     


    Bill De Blasio: nincs terrorveszély


    A hatóságok ismeretei  szerint a New Yorkot nem fenyegeti terroveszély - közölte szerdán  sajtótájékoztatón Bill De Blasio, a város polgármestere.     

    Nem hagyjuk, hogy a terroristák valaha is győzelmet  arathassanak. Nem szabad megengedni, hogy vallási alapon  különböztessenek meg embereket, egy egész vallás híveit,  képviselőit figyeljék meg, ellenőrizzék"

    - mondta De Blasio.   


    A külföldi halálos áldozatokról szólva - akik Németországból,  Argentínából, Belgiumból érkezett turisták voltak - a polgármester  leszögezte: "mindörökre New York polgárai" maradnak.


    John Miller, a New York-i rendőrség helyettes vezetője  bejelentette, hogy arabul írt üzenetet és hetekig tervezte tettét a  merénylő, aki kedden New Yorkban kisteherautóval nyolc embert halálra gázolt, 11-nek pedig súlyos sérüléseket okozott.   


    Utóbbiak közül négy állapota szerdán még mindig válságos, bár stabil - tette hozzá.   


    Andrew Cuomo New York állam kormányzója a sajtóértekezleten  kifogásolta Donald Trumpnak a vízumlottót kártékonynak minősítő  Twitter-bejegyzését.  


    Cuomo bejelentette, hogy a hétvégi New York-i maratont a terrormerénylet ellenére megtartják.  


    Arabul írta búcsúüzenetét a merénylő


    Arabul  írt üzenetet és hetekig tervezte tettét az a férfi, aki kedden New  Yorkban kisteherautóval nyolc embert halálra gázolt, 11-nek pedig  súlyos sérüléseket okozott. Utóbbiak közül négy állapota szerdán  még mindig válságos volt, bár stabil - közölte szerdai  sajtótájékoztatóján John Miller, a New York-i rendőrség helyettes  vezetője.     


    Elmondta, hogy a merénylő, a 29 éves üzbég származású férfi,  Sayfullo Saipov üzenetében az Iszlám Állam nevű dzsihadista  terrorszervezetet éltette. Mint írta: az Iszlám Állam örökké  létezni fog.


    30. érettségi találkozóra jöttek


    A keddi New York-i  merénylet nyolc halálos áldozata közül öt argentin volt, és azért  utazott az amerikai nagyvárosba, hogy megünnepelje érettségije 30.  évfordulóját.    


    A találkozóra nyolcan voltak hivatalosak, mindannyian  Argentínában érettségiztek Rosario városában 1987-ben, és az öt halálos áldozat mindegyike ott élt azóta is. Egyikük azonban az  Egyesült Államokba települt át, és ez adta az apropót, hogy New Yorkban és Bostonban ünnepeljék meg a 30. évfordulót.  


    A társaságból egy hatodik áldozat túlélte a merényletet, de megsérült, és kórházban ápolják.  


    Rosarióban a műszaki középiskolánál összegyűlt gyászolók egyperces csenddel emlékeztek meg szerdán a város öt halottjáról.  


    Cuomo szerint a merénylő az Egyesült államokban radikalizálódott és kapcsolatban állt az Iszlám Állammal


    A nyolc halálos áldozatot követelő keddi New Yorki merénylet elkövetője kapcsolatban állt az Iszlám Állammal és az Egyesült Államokban radikalizálódott - erősítette meg az amerikai sajtóértesüléseket Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerdán a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.  


    A 29 éves üzbég származású férfit, akit Sayfullo Saipov néven azonosítottak a hatóságok, egy

    megrontott, hitvány alak, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, és az Egyesült Államokban radikalizálódott"

    - mondta, és hozzátette: a merénylő "a magányos farkas modellje".


    Az amerikai hatóságok adatai szerint a merénylő az Egyesült Államokba érkezése után kezdett el informálódni az Iszlám Államról és az radikális iszlámizmusról - mondta a belügyi szervektől kapott tájékoztatása alapján, de más részleteket nem közölt a jelenleg is folyó nyomozásról.


    A kormányzó hangsúlyozta, hogy a merénylet nem fogja elhinteni a terrorfélelmet a New Yorkiak körében.


    Donald Trump amerikai elnök szerdai Twitter-üzenetében az amerikai külügyminisztérium vízumlottó rendszerét kárhoztatta, amelynek keretében az Egyesült Államokba érkezhetett a merényletet elkövető üzbég férfi.

    A terrorista az úgynevezett sokszínű vízumlottó program keretében jött hazánkba"

    - írta üzenetében, amelyben kárhoztatta Chuck Schumert, New York demokrata párti szenátorát, amiért támogatta a programot az amerikai kongresszuban.

    Én érdemeken alapuló vízumprogramot akarok, nem a demokraták lottórendszerét. Sokkal szigorúbbnak kell lennünk

    - írta az elnök.


    A köznyelvben zöldkártyaprogramnak nevezett vízumrendszer keretében 1995 óta mintegy 50 ezer embert engedtek be évente az Egyesült Államokba a több millió jelentkezőből.


    Elítélte a terrortámadást sok külföldi vezető


    Több külföldi vezető elítélte szerdán az előző napi New York-i gázolásos merényletet, amelyben nyolc ember meghalt és további 11 súlyosan megsebesült.


    [namelink name="Theresa May"] brit miniszterelnök azt mondta: "megrémítette ez a gyáva tett". Kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a terrorizmus "együttes erővel" legyőzhető.


    [namelink name="Edouard Philippe"] francia miniszterelnök azt mondta: a New York-i eset arra figyelmezteti a nemzetközi közösséget, hogy a terrorveszély mindenütt jelen van, és hogy a hatóságoknak ugyanolyan alázatosaknak kell lenniük ebben a küzdelemben, mint amennyire eltökéltek, mert "aki ártani akar, az bámulatosan könnyen és egyszerűen tud ártani".


     A német kormány közölte, hogy egy német állampolgárságú nő is a sebesültek között van. Angela Merkel német kancellár szóvivője részvétet nyilvánított, és elítélte a terrortámadást.


    [namelink name="Benjámin Netanjahu"], az Egyesült Államokkal szoros szövetségben lévő Izrael miniszterelnöke közleményt adott ki Donald Trump amerikai elnöknek, [namelink name="Andrew Cuomo"] New York állami kormányzónak és [namelink name="Bill de Blasio"] New York városi polgármesternek címezve, és ebben biztosította őket arról, hogy a két ország együttes erővel "le tudja győzni az iszlám terrorizmus jelentette veszedelmet".


    A Kreml szóvivője tragikusnak és embertelennek nevezte a New York-i terrortámadást, és együttérzéséről biztosította az amerikai népet.  


    Noha Irán és Donald Trump amerikai elnök között feszült a viszony, mert Trump legutóbb nem volt hajlandó igazolni a hathatalmi nukleáris megállapodás betartását Irán részéről, Teherán részvétet nyilvánított a támadás áldozatainak, és az iráni külügyminisztérium azt írta közleményében: a terrorizmus gyökerestől való kiirtása minden országtól komolyságot, őszinteséget és átláthatóságot követel meg.


    Elítélte a támadást Törökország, valamint Szaúd-Arábia és több más Perzsa-öböl menti arab ország is.


    Továbbra is nagy a készültség Manhattanban


    Továbbra is nagy a rendőri készültség New York Manhattan városrészében, ahol kedden egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt, majd egy iskolabusszal ütközött - jelentette az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerdán.


    A beszámoló szerint a környéket a rendőrség hermetikusan lezárta, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai most ismét átvizsgálják a helyszínen a kisteherautót.


    Az elkövető sajtóinformációk szerint az interneten folyamatosan böngészte az Iszlám Állam propaganda anyagait.


    Üzbegisztán segíti az amerikai hatóságokat a New York-i gázolásos merénylet nyomozásában


    Üzbegisztán kész minden lehetséges forrásával segíteni a New Yorkban elkövetett támadás nyomozását - közölte Savkat Mirzijojev üzbég elnök szerdán levélben Donald Trump amerikai elnöknek írt levelében, amelyben hazája együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóval, és az Egyesült Államokkal.


    Korábban az üzbég kormány bejelentette, hogy vizsgálja azokat az amerikai jelentéseket, amelyek szerint a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő merényletet egy üzbég férfi hajtotta végre.

    Helyszínelok a New York Manhattan városrészében levo egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékmuve közelében

    Helyszínelők a New York Manhattan városrészében lévő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében.

    A gázolásos merényletet a rendőrség terrorcselekményként kezeli. A Manhattan délnyugati részében történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból majd azt kiabálta, hogy Allah akbar. A 29 éves férfit a rendőrök hasba lőtték, majd őrizetbe vették, jelenleg kórházban kezelik.


    Az ügy vizsgálatát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorellenes egysége vezeti.


    A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő kedd délutáni New York-i gázolásos merényletet - adta hírül szerdán a CNN hírtelevízió és a The New York Times amerikai napilap honlapja belügyi forrásokra hivatkozva.


    A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították, az üzbég származású 29 éves férfi 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt, de az elmúlt években az ország több részén is megfordult, köztük Florida és Ohio államokban. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott.


    A CNN-nek nyilatkozó forrás szerint az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel.


    Közép-Ázsiából több ezer ember harcol az Iszlám Állam soraiban Szíriában és Irakban, üzbég származásúak több támadást követtek el idén Európában. Január elsején Isztanbulban egy üzbég fegyveres 39 ember lőtt le egy klubban. Áprilisban egy Kirgizisztánban születet üzbég férfi Szentpéterváron felrobbantott egy metrószerlvényt, 15 utast és magát is megölve. Ugyanabban a hónapban egy üzbég férfi gépkocsijával a tömegbe hajtott Stockholmban, és megölt négy embert. Valamennyi támadás az Iszlám Államhoz köthető, vagy dzsihadista szervezet vállalta elkövetésüket.


    Az Iszlám Állam nevében követték el a New York-i gázolásos merényletet


    A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a nyolc halálos áldozatot és 11 súlyos sérültet követelő kedd délutáni New York-i gázolásos merényletet - adta hírül szerdán a CNN hírtelevízió és a The New York Times amerikai napilap honlapja.


    A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították, az üzbég származású 29 éves férfi 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt, de az elmúlt években az ország több részén is megfordult, köztük Florida és Ohio államokban. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott.


    A merényletet egy bérelt kisteherautóval követte el Világkereskedelmi Központ közelében, ahol a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Ezután egy iskolabusszal ütközött. A férfi kiszállt összeroncsolódott kisteherautójából és egy festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával kezdett hadonászni. A rendőrök hasba lőtték, jelenleg kórházban ápolják.


    A kisteherautót egy órával a merénylet elkövetése előtt bérelte.


    Saipov 2013 márciusában feleségül vett egy üzbég nőt. Házassági anyakönyvi kivonatuk szerint mindketten taskenti születésűek. Ohio államban a férfi bejegyeztetett két vállalkozást is, az egyiket 2011-ben, a másikat 2013-ban teherautósofőrként, gépkocsivezetői engedélyét Florida államba állították ki - az amerikai közlekedési minisztérium adatbázisa szerint.


    Az Uber, amely együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a merénylet nyomozásában, közölte, a társaság megvizsgálta Saipov tevékenységét a cégnél, és egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely a sofőr biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, mintegy 1400 alkalommal szállított utast.


    Volt azonban számos közlekedési kihágása. 2016 áprilisában letartóztatási parancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg azon a bírósági meghallgatáson, amelyen a teherautójának hibás fékjei miatt történt balesetet tárgyalták. Az ügyet végül pénzbüntetéssel megúszta.


    Saipov az első vizsgálatok szerint nincs jelen a közösségi médiában.


    A rendőrség már kedden kihallgatta őt a kórházban, még az előtt, hogy megműtötték, de nem közöltek részleteket esetleges vallomásából.


     A CNN-nek nyilatkozó belügyi forrás szerint az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel.


    A férfi egy ismerőse, akinél korábban lakott, a The Cincinnati Enquirer napilapnak elmondta, hogy a férfi mindig dolgozott. Nem járt társaságokba, mindig hazament pihenni, majd ismét munkába ment.

    Saipov spontán módon lett vallásos. Az Egyesült Államokban kezdte tanulmányozni az iszlámot, mivel azt nehezen tehette meg hazájában Üzbegisztánban, ahol szigorú ellenőrzés alatt áll az iszlám tanulmányozása"

    - mondta el a Reuters brit hírügynökség tudósítójának az Ohio államban lévő Stow város üzbég közösségének egy tagja, Mirrakhmat Muminov, aki jól ismerte a férfit, és többször beszélt vele az elmúlt hónapokban.


     A két-három éve Stowban élt férfiról Muminov elmondta, hogy nehezen illeszkedett be az Egyesült Államokban, kevés barátja volt, rossz kommunikációs képességekkel bírt, és az angolja is rossz volt.


    "Visszahúzódó volt, ideges, néha agresszív. Ezért magányos volt és a saját világában élt. Nem volt népszerű" - tette hozzá.


    Muminov úgy tudja, hogy néhány hónappal ezelőtt született meg Saipov harmadik fia.



    Fotó az elkövetőzőről, de ki is ő? Mecsetét figyelte a rendőrség


    A rendőrség azonosította és megnevezte a támadót, a 29 éves üzbég Sayfullo Saipovot: 2010 óta élt az Egyesült Államokban, New York Paterson körzetében, egy burjánzó bevándorló közösségben - írja a Fox News.

    Azt a New Jersey-i mecsetet, ahova a New York-i terrortámadással gyanúsítható Sayfullo Saipov is tartozott, 2005 óta figyelte a New York-i rendőrség - közölte a Fox News.


    A patersoni Omar mecset Saipov otthona közelében található, és elhelyezkedése miatt a terrorista összeesküvések lehetséges helyszíneként tartotta számon a rendőrség - ezt már a NorthJersey.com írta.


    Egy 2006-os jelentés szerint nem kapcsoltak össze semmilyen bűncselekményt a mecsettel, de azt állítja, hogy "úgy gondolják, jogosak a szövetségi vizsgálatok".


    Így történt a támadás

    Victims could be seen along more than 15 blocks after a man drove down a bike path in Lower Manhattan: https://t.co/uRpCKFT6sZ


    04.31 - Donald Trump: nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam megjelenjen Amerikában

    Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!"

    - szögezte le Twitter-bejegyzésben szerdán [namelink name="Donald Trump"] amerikai elnök.


    A politikus azután tette közzé mikroblog-bejegyzését, miután [namelink name="John Kelly"] kabinetfőnök részletes tájékoztatást adott a New York-i gázolásos támadásról, amelyben nyolcan meghaltak, tizenegyen megsérültek.


    Trump bejegyzésében azt írta: "elég volt!". A politikus egyébként még a részletes tájékoztatás előtt, azonnal reagált a támadásra, szintén Twitter-bejegyzésben. Ebben "egy nagyon beteg és zavart ember támadásáról" írt.


    A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok családtagjainak és a sebesülteknek. Donald Trump a rendőröknek is köszönetet mondott, amiért "megállították a gyanúsítottat és azonnali segítséget nyújtottak az aljas támadás áldozatainak". A közleményben egyúttal bejelentették, hogy a kormány minden segítséget megad a New York-i rendőrségnek, beleértve a közös nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársaival.

    Gázolás, lövöldözés New Yorkban. Fotó: MTI - GALÉRIA


    Donald Trump kedden a késő esti órákban újabb Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését. "A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben" - írta az elnök.


    [namelink name="Elaine Duke"], a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója szintén terrortámadásról beszélt, s emlékeztetett arra, hogy Európában és szerte a világban hasonló jellegű támadásoknak lehetett tanúja a világ.


    A támadásról tájékoztatták [namelink name="Jeff Sessions"] igazságügyi minisztert és [namelink name="Christopher Wray"] FBI-igazgatót is. A külügyminisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy "szorosan figyelemmel" kíséri a fejleményeket.


    Közben az elkövetőről újabb részletek derültek ki. Az NBC televízió értesülései szerint az üzbég férfi a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta - a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében - már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.


    Argentína New York-i konzulátusa közölte: öt argentin állampolgár van a halálos áldozatok között, a belga hatóságok jelentése szerint pedig egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült a Manhattan déli részén, a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett elkövetett teherautós támadásban.


    witter-bejegyzést tett közzé Melania Trump is.

    Megszakad a szívem New Yorkért" - írta a first lady.


    02.32 - Kormányzó: nincs bizonyíték szélesebb körű összeesküvésre


    Nincs bizonyíték szélesebb körű összeesküvésre, a feltételezett elkövető egyedül cselekedett - jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a keddi gázolásos terrorcselekménnyel kapcsolatban.


    Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli.


    A Manhattan délnyugati részében történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból majd azt kiabálta, hogy Allah akbar. A 29 éves férfit a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették. A támadót kórházba szállították és megműtötték.  

    Gázolás, lövöldözés New Yorkban. Fotó: MTI - GALÉRIA



    Cuomo sajtóértekezletén elmondta, a feltételezett elkövető láthatóan egyedül cselekedett.

    Nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. Ezek egy magányos elkövetőnek a tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni".


     Az amerikai sajtó értesülése szerint annyit máris is tudni az elkövetőről, hogy Üzbegisztánból származik és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba. Lakhelye a floridai Tampában van. Neve: Sayfullo Saipov. A CNN hírtévé értesülése szerint a támadó azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett.

    @V_of_Europe At least 30 people ran over by car in Manhattan. https://t.co/SSqL79Eo7R

    Bill de Blasio New York-i polgármester "gyáva terrorcselekménynek" minősítette a történteket.


    James O' Neill New York-i rendőrfőnök arról számolt be, hogy az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra, festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával felfegyverezve. Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött, amelyben két gyerek és két felnőtt megsérült.


    A rendőrfőnök azt mondta, hogy az elkövető egy bérelt teherautót vezetett. A rendőrség azt egyelőre nem közölte, hogy hol vette bérbe. A támadást követően bicikli roncsok terítették be a kerékpárutat. Hat ember a helyszínen életét vesztette, ketten a kórházba szállítást követően haltak meg - tette hozzá O' Neill.


    A belga külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok között van egy belga állampolgár. Az áldozatok között argentinok is vannak az argentin külügyi tárca szerint.


    A magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar érintettről.


    Daniel Nigro tűzoltóparancsnok adatai szerint 11 sérültet kórházban ápolnak, állapotuk nem életveszélyes.


    Donald Trump amerikai elnököt tájékoztatták a történtekről - közölte Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője.


    Korábban


    Legalább hat ember meghalt és kilenc megsebesült kedden New Yorkban: egy kisteherautó hajtott egy forgalmas bicikliútra, ami után lövések zaját lehetett hallani, a hatóságok egy gyanúsítottat őrizetbe vettek - közölte az amerikai nagyváros rendőrsége.

    Fotók MTI


    A hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket. A New York-i rendőrség közlése szerint a sofőrt - aki két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból - rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették.


    A sofőr állapotáról egyelőre nincs bővebb információ.


    Az incidens Manhattan délnyugati részében történt. Az AP amerikai hírügynökség egyik fotóriportere a helyszínen legalább két, ponyvával takart mozdulatlan testet látott. Egy szemtanú több vérző embert látott a földön heverni. Elmondása szerint a bicikliútra hajtó jármű egy kisbusszal és egy másik autóval is összeütközött.


    Donald Trump amerikai elnököt és Bill de Blasio New York-i polgármestert tájékoztatták a történtekről - közölték a hivatalaik.

    Korábban írtuk:


    Egy embert letartóztattak és őrizetbe vettek New Yorkban, miután egy teherautó szándékosan a bicikliútra hajtott, és a vezető lövéseket is leadott. 

    Az eset helyi idő szerint délután 3 óra körül történt, a New York Times szerint hat halálos áldozata, és legalább tizenegy sérültje van a támadásnak.


    A rendőrség azt nyilatkozta, hogy nem keresnek további gyanúsítottakat. 

    Gázolás, lövöldözés New Yorkban. Fotók: MTI

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában