Ország-világ

2009.02.23. 20:24

Nem oszlatták fel az Országgyűlést

Budapest - Az Országgyűlés nem szavazta meg a parlament feloszlatásáról szóló előterjesztéseket hétfő este. A Fidesz-KDNP nyújtott be egy ilyen javaslatot, a másik pedig egy népi kezdeményezés volt.

Egyik sem kapott kellő többséget. A Fidesz-KDNP előterjesztésére 170 képviselő szavazott igennel, 204 nemmel, a független Császár Antal tartózkodott. A népi kezdeményezést ugyancsak 170 képviselő támogatta, 205 nem, tartózkodás itt nem volt.

Az egyik előterjesztést a fideszes Navracsics Tibor és a KDNP-s Semjén Zsolt jegyzete. Navracsics Tibor a szavazás előtt megismételte: március 8-ai hatállyal kezdeményezik az Országgyűlés feloszlatását, hogy az előrehozott választások a június európai parlamenti választásokkal egy időben legyenek. A Fidesz frakcióvezetője indokaik között említette, hogy Gyurcsány Ferenc az elmúlt években többször hazudott, soha nem látott mélységbe zuhant a magyar gazdaság növekedése, és Magyarország a gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese.

Navracsics Tibor szerint hiteltelen, cselekvőképtelen kormánya van most az országnak. Azért kezdeményezik az Országgyűlés feloszlatását, minden párt nézzen szembe a választókkal, és a társadalmi többség bizalmát élvező parlament révén alakuljon meg a társadalmi többség bizalmát élvező kormány. A Fidesz frakcióvezető az SZDSZ és az MDF képviselőinek azt mondta, hogy megint válságkezelő program nélkül marad a köztársaság, ha nem támogatják a feloszlatást. Mióta kirobbant ugyanis a válság, az Országgyűlés mindössze 3 olyan törvényt fogadott el, amely a krízis kezelésével kapcsolatos - tette hozzá.

Az MSZP-s Kovács Tibor úgy reagált: megérti Orbán Viktort, hogy három elveszített választás után kissé türelmetlen, Magyarországon azonban választásokon lehet elnyerni az ország irányítását. A Fidesznek be kellene látnia végre, hogy 4 éves ciklusokban működnek a kormányok.

A fideszes Szijjártó Péter hozzászólásában azt mondta: Kovács Tibornak igaza van abban, hogy a kormányok 4 évig működnek, a jelenlegi azonban nem működik. Szerinte csak a reménytelenséget látni most, egyre mélyebbre sodródunk a válságban. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: a balfékség nemzetközi mértékegységévé a magyar kormányt választották az utóbbi időben, és Magyarországnak egy kiútja van a válságból: új választások és új kormány, meg kell előzni a következő egy év agóniáját - érvelt.

"Csődöt mondtunk" - ezzel indokolta az MDF-es Herényi Károly, miért támogatja frakciója a parlament feloszlatását. Szerinte az Országgyűlés az elmúlt években képtelen volt ugyanis arra, hogy a minimális elvárható együttműködést produkálja a politikai oldalak között. A kormány nem tud kormányozni, az ellenzék pedig nem tud kompromisszumot kötni.

Tavaly szeptemberben az MDF kezdeményezte először a feloszlatást, de akkor az nem kapott kellő többséget. Most mindkét, ezzel kapcsolatos indítványt támogatják - tette hozzá.

A szabad demokrata Kóka János a két nagy pártot kritizálta, de egyértelművé tette, hogy a feloszlatást nem támogatják: a Fidesznek szerinte nincs érdemi programja, csak kormányváltást akar mindig, a szocialisták pedig abban bíznak, hogy kihúzzák valahogy 2010 tavaszáig. Így akár tönkre is mehet az ország - mondta. A frakcióvezető dicsérte a Reformszövetség hétvégén megjelent javaslatait, szerinte azok alkalmasak arra, hogy az országot kivezessék a válságból.

Címkék#kormány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában