elfelejtette megemlíteni

2021.09.28. 11:00

Évekig Gyurcsány kormányának dolgozott Karácsony Gergely

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét a korábbi miniszterelnök felesége, Dobrev Klára emlékeztette, hogy 2006-ban az akkori kormányfő tanácsadója volt. Karácsony milliókat keresett a megbízással, de nem is volt hálátlan.

Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely fõpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyûlési képviselõ, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

„Gergő a kormánynak volt tanácsadója” – emlékeztetett Karácsony Gergely pályafutásának egy ritkán emlegetett epizódjára múlt héten az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek második vitáján Dobrev Klára. A DK politikusa ugyanis felidézte, a hatpárti ellenzéki összefogás jelöltjei épp mit csináltak 2006-ban, amikor férje Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének hatására kirobbant hónapokig tartó tömeges tüntetéseket brutális rendőri erőszakkal verték szét – írja a Mandiner.

Karácsony, Medgyessy és Gyurcsány tanácsadója

Karácsony Gergely valóban nem szokott beszélni arról, hogy 2002 és 2008 között, az MSZP-SZDSZ kormányok idején a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként dolgozott. Egészen pontosan Horn Gábor, akkori SZDSZ-es miniszterelnöki koordinációért felelős államtitkár stábjának volt a tagja, tanácsadóként.

Sőt, ezt, a Gyurcsányhoz fűződő viszonyával kapcsolatban nem mellékes tényt,

Karácsonynak nem szokása feltüntetni önéletrajzaiban sem, ellentétben a nem létező doktori fokozatával és nyelvvizsgájával, amelyeket viszont többször is szerepeltetett.

Pedig, mint az Oktatási Hivatal vizsgálata nyomán kiderült, ezek hiányában nemhogy adjunktus nem lehetett volna, de nem is oktathatott volna a Corvinus Egyetemen, és persze nem kereshetett volna az évek során itt is több tízmillió forintot. Amivel kapcsolatban egyébként szintén ködösített a politikus.

A százalékokban mérhető szavazóbázis híján évek óta az MSZP-vel közösen ténykedő Párbeszéd társelnöke a fellelhető információk szerint 2000-ben, 25 évesen került a nagypolitika közelébe. Ekkor kezdett a Medián közvélemény-kutatónál dolgozni, ahol 2006-ig kutatásvezető, attól kezdve pedig kutatási igazgató volt. Karácsony 2002-ben már részt vett az SZDSZ választásai kampányában, és feltehetően itt szerzett kapcsolatain keresztül kerülhetett Horn csapatába. Gyurcsány Ferenc 2004-es hatalomra kerülését követően pedig még négy évig nekik dolgozott.

Karácsony erről a Beszélőnek 2013-ban adott interjúban így nyilatkozott: „A Medián a 2002-es SZDSZ-kampányban végzett felméréseket. Ennek révén személyesen is megismerkedtem néhány SZDSZ-es politikussal. Amikor Horn Gábor államtitkár lett, fölállított magának egy kisebb tanácsadó csapatot, ahová engem is meghívott. Az volt a dolgunk, hogy az SZDSZ politikai stratégiáját valamiképpen külső szemlélőként elemezzük, formáljuk. Nagyon élveztem, nagyon sokat tanultam ott a politikáról.”

A Gyurcsány-kormány rendesen megfizette Karácsony Gergelyt

Természetesen mindezt nem ingyen tette. A Mediántól kapott fizetése mellé nyilván nem jött rosszul, hogy családi cégén, az azóta megszüntetett Social Report Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-n keresztül számlázott a miniszterelnök hivatalának.

A politikus családi cégén keresztül korábbi sajtóbeszámolók szerint nagyjából 21,5 keresett a tanácsadói tevékenységen.

Tehát

Karácsony Gergely hat éven keresztül, többek közt a 2006-os rendőrterror idején Gyurcsány Ferencnek dolgozott.

Karácsony egyébként nem volt hálátlan, amellett, hogy főpolgármesterré választását követően a Fővárosi Önkormányzatot teletömte a Gyurcsány-korszak korábbi ismert embereivel, pártja, a Párbeszéd folyamatosan több milliós megbízásokat adott a Horn Gábor vezette Republikon Intézetnek.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc még 2019-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában