Ország-világ

2009.04.07. 17:14

Nem tárgyal a Fidesz és a KDNP Bajnai Gordonnal

Bajnai Gordon levélben kezdeményezett egyeztetést a Fidesz, a KDNP és az MDF elnökével. A Fidesz még kedden elküldi válaszát, amelyben jelzik, hogy nem tárgyalnak a kormányfő-jelölttel.

Bajnai Gordont soha, senki, semmire nem választotta meg, és egy olyan brutális megszorító csomag végrehajtására készül, amely tarthatatlan helyzetbe hozza a magyarok jelentős részét. A Fidesz sem a miniszterelnök-jelölt illegitim kormányával, sem az új MSZP-SZDSZ koalícióval nem tárgyal az emberek háta mögött - ez derül ki abból az állásfoglalásból, amelyet Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője ismertetett kedden, az ellenzéki párt elnökségének ülése után. Bajnai Gordon levélben kezdeményezett egyeztetést a Fidesz, a KDNP és az MDF elnökével.

A Fidesz válaszlevelében jelzi, hogy az ellenzéki párt álláspontja nem változott az ügyben. Továbbra is úgy gondolják, hogy az előrehozott választás lenne most megoldás az ország számára. Erős kormányra van szükség, de ilyen nem pártok és politikusok közötti paktumok, hanem az emberek döntése, azaz választás nyomán születhet - fogalmaznak a levélben, amelynek végén Szijjártó Péter aláírása van.

Azt is írják Bajnai Gordonnak: "Ön most egy olyan brutális megszorító csomag végrehajtására készül, amely tarthatatlan helyzetbe fogja hozni a magyar emberek jelentős részét, különösen azokat, akik már most is a legkiszolgáltatottabbak. Önnek erre Magyarország polgáraitól semmilyen felhatalmazása nincsen." "Ön az MSZP programjának érdekében összefogott az emberek ellen az MSZP-vel és az SZDSZ-szel. A Fidesz azonban nem vesz részt semmilyen, az emberek ellen irányuló összefogásban, éppen ellenkezőleg: mi az emberekkel fogunk össze" - olvasható a levélben.

A Fidesz még kedden elküldi válaszát, amelyben jelzik, hogy nem tárgyalnak a kormányfő-jelölttel. A KDNP sem hajlandó vele egyeztetni, az MDF viszont igen.

Szijjártó Péter kedden újságíróknak azt mondta: Bajnai Gordon kormánya szerintük nem erős, hanem egy gyenge, illegitim, átmeneti kormány lesz, az ezzel járó időveszteség pedig komoly károkat fog okozni az országnak.

A Fidesz a jövő keddi parlamenti ülés előtt frakcióülésen dönt majd arról, hogy a párt képviselői bent lesznek-e az ülésteremben, ha felszólal a régi vagy az új miniszterelnök. Szintén jövő héten döntenek arról a frakcióban, pontosan hogyan szavaznak majd az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványára - közölte a párt szóvivője, elnöki stábjának vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában