Ország-világ

2013.05.10. 16:16

Nem tekinti többé apjának a clevelandi emberrablót a lánya

Nem tekinti többé apjának a clevelandi emberrablót, Ariel Castrót a lánya. Ő a "leggonoszabb, leghitványabb, legördögibb bűnöző", akiről valaha hallottam, és "olyan számomra, mintha halott lenne" – mondta Angie Gregg a CNN amerikai hírcsatornának.

A Puerto Ricó-i születésű Castro (egy volt iskolabusz-vezető) három fiatal nőt tartott fogva otthonában csaknem tíz évig, akiket rendszeresen vert, éheztetett és többször meg is erőszakolt. A férfit annak köszönhetően kapták el, hogy egyiküknek, Amanda Berrynek, valamint fogságban született hatéves kislányának hétfőn sikerült megszöknie "börtönéből". Két társát, Georgina DeJesust és Michelle Knightot a rendőrök szabadították ki.

Amikor először hallottam, mi történt, "meg akartam halni" – mondta a clevelandi rém lánya, aki még az iskolaévekből ismerte DeJesust és Berryt. Gregget meglepték a történtek, mivel apját "barátságosnak, gondoskodónak és a gyermekeiért túlzásig rajongónak" ismerte. A fiatal nő a csütörtöki CNN-interjúban elmondta: soha többé nem akarja látni Castrót.

"Nem lesznek látogatások, sem telefonhívások" – hangsúlyozta. "Soha többé nem fogom már papának szólítani. A legcsekélyebb együttérzés nincs bennem a férfi iránt."

"Nem értem, hogy lehetett ez idő alatt ennyire jó hozzánk, miközben fiatal nőket, kislányokat, mások gyermekeit vette el családjaiktól, és egyszer sem érzett elég bűntudatot az évek alatt ahhoz, hogy felhagyjon ezzel, és szabadon engedje őket" – tette hozzá.

Bár Greggnek feltűnt apja egy-egy különc vonása az évek alatt, mindezek mostanra kerültek a helyükre. "Az egész a szemem előtt zajlott" – hitetlenkedett a nő.

Évekig tartott, míg kinyitotta az ajtót, és mindig alaposan bezárta a házat – emlékezett vissza Gregg. Ha meglátogatta, Castro az ablaknál jelezte neki, hogy várjon, majd mindig a hátsó ajtón engedte be őt. Néha még az étkezéseknél is el-eltűnt, és soha nem magyarázta el, hova ment ilyenkor. A zene szinte mindig nagyon hangosan szólt, de Gregg ezt nem tartotta furcsának, hiszen apja zenész volt.

A lány egyszer fel szeretett volna menni gyerekkori szobájába, de Castro a rendetlenségre hivatkozva lebeszélte róla. A pince pedig mindig zárva volt – tette hozzá.

A nő számára most nyert értelmet Castro esztelen ragaszkodása a házhoz. Apja soha nem hagyta el az otthonát egy napnál többre, még akkor sem, amikor a másik államban élő Gregget látogatta meg.

Castro lánya állítólag nem látta jelét annak, hogy egy hatéves kislány is élne a házban, bár apja körülbelül két hónapja mutatott neki egy fényképet egy gyerekről a telefonján, akiről azt mondta: a barátnője kislánya valaki mástól.

Gregg saját bevallása szerint Castro gyermekkorában sem őt, sem a testvéreit nem molesztálta, sőt, többnyire kedélyesen teltek mindennapjaik. "Néha elvitt motorozni, de volt, hogy sorba állított minket, és maga nyírta meg a frufrunkat" – emlékezett vissza a nő a CNN-nek adott interjúban.

Az anyjukkal azonban már nem bánt ilyen szépen. Többször előfordult, hogy féltékenységből megverte az asszonyt, aki az egyik ilyen eset után elhagyta Castrót, és magával vitte a gyerekeket is. Gregg azonban úgy döntött, hogy marad, és vele nőtt fel.

A nő reméli, hogy a kiszabadult lányok és hozzátartozóik nem ítélik el az egész családot apja bűnei miatt. "Nem vagyunk mind szörnyetegek" – mondta.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség jelentése szerint a CNN arról is beszámolt, hogy Ariel Castro a terhére rótt vádak egy részét elismerte. Ezt azonban más források nem erősítették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában