konfliktusos kapcsolatok

2021.04.07. 14:22

Nem tér vissza a közeljövőben az orosz nagykövet Washingtonba

Valószínűleg nem tér vissza a közeljövőben washingtoni állomáshelyére Anatolij Antonov orosz nagykövet – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

– Ez nem a közeli napok kérdése – nyilatkozott Antonov visszatérésének perspektívájáról a helyettes tárcavezető. Mint mondta, az orosz fél annak függvényében fog dönteni az időpontról, hogy milyen amerikai lépések történnek a kétoldalú viszonyban.

– Arra várunk, hogy ott (az Egyesült Államokban) jelét adják legalább a kapcsolataink viszonylagos normalizálására való törekvésnek – tette hozzá.

Az orosz diplomácia washingtoni misszióvezetője március 21-én tért vissza Moszkvába konzultációra, miután Joe Biden amerikai elnök egy televíziós interjúban igenlően válaszolt arra a kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint,

és azt mondta, hogy „megfizet” az amerikai elnökválasztásba való beavatkozásért, amivel Washington korábban az orosz elnököt vádolta. Antonov, aki a parlamentben és több minisztériumban részt vett a kétoldalú viszony megvitatásában, azt hangoztatta, hogy

az Oroszországgal való rendszerszerű szembenállás az amerikai politika alapját képezi.

A nagykövet hangot adott álláspontjának, miszerint a jelenlegi amerikai kormány nem kívánja „eltakarítani a beomlásokat” a kétoldalú kapcsolatok útjából. Az orosz külügyminisztérium közölte: érdekelt a kétoldalú kapcsolatok visszafordíthatatlan romlásának megakadályozásában és a zsákutcából való kivezetésében, ahová Moszkva szerint Washington hibájából került.

Rjabkov szerint az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos magatartása kizárja, hogy Washington bekapcsolódjon a Donyec-medencei rendezésről a „normandiai formátumban” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével – folytatott egyezkedésbe.

Korábban ukrán részről megfogalmazódott Washington és Varsó bevonásának igénye.

Az orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy múlt héten egy, Moszkva és Washington közötti telefonos tárgyaláson szó esett az ukrajnai helyzetről, de az orosz fél egyelőre nem hajlik arra, hogy ebben a témában pótlólagos kapcsolatokat építsen ki Washingtonnal, főleg a „hangnem” miatt, amelyet az amerikaiak „erőltetnek”.

Az orosz diplomata elmondta, hogy Moszkva további tájékoztatást vár a Biden által április 22-23-ra meghirdetett virtuális környezetvédelmi csúccsal kapcsolatban, és csak annak függvényében dönt majd a részvételéről.

Sajtóértesülések szerint

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Újdelhiben találkozott John Kerryvel, az amerikai elnök környezetvédelmi különképviselőjével.

Lavrov és Kerry februárban telefonon beszélt egymással a párizsi klímacsúcs célkitűzéseinek teljesítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában