Ország-világ

2009.10.12. 18:36

Német egység a Balatonnál címmel kiállítás nyílik Berlinben

Berlinbe költözik a Balaton: a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Német egység a Balatonnál címmel nyit multimédiás kiállítást, amely a "német történelem egy határokon kívüli szeletét mutatja be" - mondta Can Togay János, a berlini intézmény vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A különleges projekt a múlt század hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években zajlott Balaton parti találkozásait mutatja be, amikor az egymástól elszakított családok gyűltek össze a magyar tónál. Ezek a találkozók megelőlegezték a német újraegyesülést - emelte ki Can Togay János. A Forgács Péter irányításával elkészült installációhoz 15 órányi 8 mm-es filmanyagot, ezer fotót és diafelvételt néztek át, ezeket a felvételeket és a drámai történeteket a magyar és német archívumokban végzett kutatások eredményeivel sikerült még érdekesebbé tenni - hangzott el a sajtótájékoztatón. Az interjúalanyok között a kelet-német állambiztonsági hivatal (Stasi) egyik korábbi tisztje, bizonyos "Doktor G." is szerepel.

A CHB épületében nyíló kiállítás a Balatonnál történtek bemutatásával kortörténetet is rajzol, a privát felvételek privát történelemmé, majd kortörténetté váltak - mondta Forgács Péter. "A drámában négy aktor szerepelt: az NDK-s, az NSZK-s, a magyar gulyáskommunizmus és a Stasi" - tette hozzá.

A kutatás és az installáció összeállítása másfél évet ölelt fel, a Collegium Hungaricum Berlin újsághirdetéseket adott fel, így sikerült szert tenni a sokszor megrázó történetekre és kapcsolatba lépni a szemtanúkkal. A megszólalók mindannyian nagyon komolyan vették az interjút, letisztult és nem átrajzolt képet adtak a múltban történtekről - emelte ki Forgács Péter, aki megjegyezte: a múlt feldolgozásával a németek nagy ajándékot adnak azoknak az országoknak, amelyek nem néznek szembe saját történelmükkel.

Az installáció anyagának egy része Németországban már könyv formájában is megjelent, az október 16-án nyíló kiállítás pedig 2010-ben vándorútra indul. Németországban Dortmundban és Cottbusban láthatják majd az érdeklődők, míg Magyarországon Balatonfüreden és Budapesten mutatják majd be.

Bár ezekben a hónapokban Németország - és különösen Berlin - a rendszerváltozás évfordulójára emlékezik, a Collegium Hungaricumnak mégis sikerült egy olyan projektet létrehoznia, amely kiemelkedő eseménynek számít, és amivel fel lehet tűnni - hangsúlyozta az MTI-nek Can Togay János. Az intézmény vezetője hozzátette, hogy számos rangos napilap - köztük a Berliner Zeitung, a Die Zeit és a Frankfurter Allgemeine Zeitung - valamint több tévécsatorna is foglalkozott a kiállítással, és a megnyitóra is több tévéadót várnak. "Tudnak róla. Ez egy soha vissza nem térő alkalom, és jövőre, a német egység helyreállításának huszadik évfordulóján még tovább lehet ezt erősíteni" - tette hozzá Can Togay János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában