Ország-világ

2009.06.02. 20:35

Németország, Csehország és Szlovákia is aggódik Orbán miatt

Németország nem támogatja azokat a nemzeti autonómiagondolatokat, amelyeket Orbán Viktor Fidesz-elnök hangoztatott az utóbbi hetekben.

Ezt a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier adta értésre kedden budapesti sajtóértekezletén, amelyet Balázs Péter külügyminiszterrel együtt tartott.

Steinmeier Prágából érkezett Budapestre, elmondta, hogy cseh és szlovák kollégájával, Jan Kohouttal és Miroslav Lajcákkal megtárgyalták Orbán legutóbbi kijelentéseit. "Nagyon nagy aggodalommal nézzük ezt a kérdést" - fogalmazott a német külügyminiszter a budapesti sajtóértekezleten.

Orbán az Európai Parlamenti választási kampányban Erdélyben és Esztergomban azt hangoztatta, hogy "az EP-választáson a Kárpát-medencei magyarság európai súlya a tét". Erdélyben síkra szállt a székelyföldi autonómia megteremtéséért.

Steinmeier az autonómiára utalva kijelentette, hogy az Ahtisaari-terv (amely Koszovónak, Szerbia albán többségű tartományának gyakorlatilag önálló államiságot adott volna), "nem alkalmazható szomszédos országok esetében".

Az Ahtisaari-tervet Szerbia annak idején elutasította, mire Koszovó egyoldalúan kikiáltotta Szerbiától való elszakadását, az Európai Unió többsége és az Egyesült Államok el is ismerte önálló államnak.

Balázs Péter külügyminiszter finoman elhatárolódott a Fidesz-elnöktől, mondván, hogy "egy ellenzéki politikus saját felelősségére mondott valamit", és nem kívánta a kormány nevében minősíteni Orbán Viktor szavait.

A külügyminiszter mintegy üzent a szlovák kormánynak, hogy ne azonosítsa Orbán kijelentéseit a magyar kormány álláspontjával.

Ezt azzal kapcsolatban tette, hogy a szlovák kormánykoalíció szerdára rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, és azon Orbán Viktort elítélő határozatot kíván elfogadtatni.

Balázs Péter emlékeztetett arra, hogy nemrég tárgyalt a szlovák külügyminiszterrel, Robert Fico kormányfővel valamint Ivan Gasparovic elnökkel, és akkor arra kérte őket, hogy "véletlenül se azonosítsuk egymást a szélsőséges kijelentésekkel". "Ebben a szellemben szeretnék továbbra is együtt dolgozni" a szlovák vezetőkkel, jelentette ki a külügyminiszter.

A német külügyminiszter a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulója alkalmából járt kedden Budapesten. Balázs Péterrel együtt emléktáblát avatott a Külügyminisztérium falán, amely tisztelettel adózik Magyarországnak, amiért 1989-ben megnyitotta a magyar-osztrák határt a kelet-német menekülők elől - így ők átjuthattak Németországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában