Ország-világ

2009.06.19. 11:33

Nemzetközi Bíróság elé vinnék Japánt a bálnamészárlás miatt

Japán - Akár a hágai Nemzetközi Bírósághoz is fordulhat Ausztrália, ha Japán nem állítja le a bálnavadászatot - közölte pénteken az ausztrál külügyminiszter. Az ázsiai szigetország évi 850 vízi emlős kifogására kapott engedélyt "kutatási célra".

Stephen Smith pénteken kijelentette, hogy amennyiben a diplomáciai erőfeszítések nem vezetnek eredményre, Canberra akár jogi lépéset is tehet a japán bálnavadászok megfékezésére. Az ausztrál külügyminiszter szerint országa a nemzetközi szervezetekhez, elsősorban a Nemzetközi Bírósághoz és a Nemzetközi Tengerjogi Törvényszékhez fordulna.

Japán a széles körű nemzetközi tiltakozás ellenére "kutatási céllal" évente 850 bálna kifogására kapott engedélyt. "Erős a gyanúnk, hogy nem szükséges a bálnákat legyilkolniuk ahhoz, hogy megértsék őket" - mondta Peter Garret ausztrál környezetvédelmi miniszter az engedménnyel kapcsolatban. A japán hajók évente egyszer indulnak meg a bálnák után a Csendes-óceánon. A vadászidényeket rendre incidensek kísérik, főként a japán flotta és az azt üldöző környezetvédők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában