Ország-világ

2007.11.14. 16:14

Népszavazás és választás az interneten?

Új, korszerű szavazási, választási technológiát dolgoz ki az Országos Választási Iroda, mivel 2009. december 31-én hatályát veszti az eddigi szabályozás. A szakemberek a számítógép alapú, vagyis internetes, illetve a szavazógép segítségével történő voksoláson gondolkodnak, amellyel a külföldi szavazás is leegyszerűsödne.

A terveket várhatóan csak két év múlva terjesztik a döntéshozók elé, vagyis 2009 tavaszán még a régi, papír alapú rendszer él majd.

A lehetséges alternatívákról 13 ország közel félszáz szakértője tanácskozik szerdán és csütörtökön Budapesten. A nemzetközi konferencián egyebek mellett az osztrák, a belga, a svéd és az észt gyakorlatról esik szó. Észtországban például jövőre mindenhol elérhetővé válik majd az internetes alapú rendszer, amelynek segítségével bárhonnan, akár otthonról is leadhatják voksukat az állampolgárok - közölte Rytkó Emília, az OVI vezetője.

A számítógépes szavazás egyébként az esetek többségében párhuzamosan működik a papír alapú rendszerrel, de a fejlett országokban az emberek inkább az elektronikus voksolást választják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában