Hallgassa élőben!

Nessie, a skót lápok réme

70 éve szenzációs fotó járta be a világot: Robert Wilson készítette el a máig leghíresebb fényképfelvételt a skót Ness-tó legendás szörnyéről. A kép hosszú nyakú, kis fejű lényt ábrázol, amely éppen kibukkant a kavargó víz alól.

Halála előtt maga az alkotó is elismerte, hogy egyszerű csaláshoz folyamodott: a puhafából készített „nyakat” egy játék tengeralattjáróra rögzítve tréfálta meg a világot. A szenzációéhes emberek azonban ritkán engedik magukat kijózanítani…

Legendák ködébe veszve

Bár tengerünk már nincs, víziszörnyekben mi, magyarok sem szenvedünk hiányt. Elég csak Hany Istók legendáját felidézni: a félig hal formájú ifjú állítólag azért jött világra a különleges alakban, mert várandós anyja rácsodálkozott egy méretes harcsára. De vajon ki a szülőanyja Nessie-nek, a leghíresebb skótnak?

Szent Columba nem tartozott az ijedős szerzetesek közé, azért kereste fel 565-ben Kaledóniát, hogy a pogány skótokkal megismertesse a kereszt üzenetét. A nagy hittérítő látott már rémségesebbnél rémségesebb dolgokat: lidércfényt, hajósokat csalogató sellőket, gályákat a tengerészekkel a mélybe rántó, hegynyi méretű óriáskalmárokat és egyéb szörnyeket, de még ő is rettegéssel emlegette Loch Nesst. A dermesztően hideg vizű tavat elmondása szerint egy hosszú nyakú, púpos hátú, meglehetősen gyors mozgású lény őrzi, amely iszonyatos harapásokkal pusztítja el a fürdőzőket. Igaz, egy alkalommal a jámbor Columba az Úrhoz fohászkodott, hogy űzze el a fenevadat, amely újabb áldozatát készült szétcincálni, és még Nessie sem szállhatott szembe az égiek haragjával és fájdalmasan üvöltözve elkotródott, alámerült a habokban.

Ezután több mint ezer esztendő pergett le az idő rokkáján, amikor ismét megpillantotta valaki a szörnyeteget. 1655-ben még Cromwell „vasbordás” harcosai is megrettentek a szörnytől, melyet először úszó szigetnek véltek. A következő évszázadban egyre szaporodtak a megfigyelések. Útépítő munkások óriási, bálnához hasonló, tátott szájú rémségeket fedeztek fel a tóban, míg a parasztok inkább lótestű ragadozónak hitték az emberevő szörnyeteget. Egy környékbeli kisbirtokos megesküdött rá, hogy valójában hat méterre nőtt szalamandra, míg egy búvár óriási békaként azonosította. Meglehet, hogy az irtóztató Nessie ennyiféle alakban képes megjelenni az emberek előtt vagy a skóciai tó rejt ennyi borzalmas teremtményt?

Ha egy üzlet beindul

Az igazi áttörést Hitler hatalomra kerülésének éve hozta meg. A Mackay házaspár vidáman autókázott a tó partján, amikor „váratlan sugallatra hallgatva” leállították a járgányt és kémlelni kezdték a vízfelszínt. A kavargó hullámokból hirtelen kiemelkedett egy hatalmas méretű lény bordázott háta. A sajtó persze rögtön felfújta a szenzációs hírt, s a „felfedezők” közeli szállodája alaposan fellendült, napról napra megtelt kíváncsiskodó vendégekkel. Az is a malmukra hajtotta a vizet (illetve a tavat), hogy néhány hónappal később egy munkás rossz minőségű fotót is készített a szörnyről. Az elmosódott képen tulajdonképpen semmi sem vehető ki, de ettől kezdve Európából özönlöttek a tóhoz a turisták, Ausztria azzal vádolta a skótokat, hogy ezzel az ócska trükkel csábították magukhoz az Alpok szerelmeseit. Még az sem győzte meg a derék „sógorokat”, hogy 1933 és 1994 között háromezernél is többen „észlelték” a furcsa állatot.

Négy évtizeddel később Tim Dinsdale repülőmérnök 16 mm-es kockákon, mozgófilmen rögzítette a szörnyeteget. A négypercnyi fekete-fehér felvételen egy cikcakkban távolodó objektum vehető ki, amely maga mögött V alakú nyomot hagy. A kételkedők továbbra is fanyalogtak, ám a Nessie-re épülő iparág létrejöttét már nem akadályozhatták meg. A 39 km hosszú és másfél km széles sejtelmes tó világszenzációvá, százezreket vonzó látványossággá vált. A 130 m átlagmélységű, vadregényes, jéghideg tavat és rémét nemcsak a szokványos emléktárgyakon örökítették meg. Skóciát elözönlötték a Nessie-t ábrázoló tűpárnák, teáskancsók, úszógumik. Talán egyszer még azt is megérjük, hogy whiskyt neveznek el róla. Na, az volna ám csak az igazi karrier!

Hajsza a szörny után

A kryptozoológusok ragaszkodnak hozzá, hogy Nessie valóban létezik, s az eddigi „bizonyítékok” alapján talán a földtörténeti középkorban élt és a mintegy hetvenmillió éve eltűnt, halakkal táplálkozó tengeri hüllővel, a plesiosaurusszal azonosítják. Az elméletnek ellentmond, hogy a tó vize teljesen alkalmatlan volna egy óriási őshüllő eltartására. Az igazi nyomozókat azonban ez az apróság teljesen „hidegen” hagyja.

Az első szörnykutató expedíciót 1934-ben szervezte sir Edward Mountain. Miután egy cirkusz 20 ezer fontos jutalmat ajánlott fel egy élő példány beszolgáltatásáért, a borsos jutalom néha egészen elképesztő ötleteket szült. Gondoljuk meg, mennyit kerestek volna az idomárok, ha felléptetik a vízi őslényt! Akadt, aki egy léggömbbel közelítette meg a tó felszínét és egy zsinóron csali gyanánt hatalmas szalonnát lógatott a vízbe. A média híres vadászokat és halászokat állított sorompóba, akik a parton vízilovakéhoz hasonló lábnyomokra bukkantak. Egy mini-tengeralattjáró, amely Nessie után kutakodott, titokzatos röfögéseket és morgásokat észlelt az immár több mint fél évezred óta nevezetes tó mélyén. A különös zajok, amelyeket a tengeralattjáró rádión továbbított a partra, 150 méter mélységből hallatszottak és mintegy 30 percen át tartottak. A Loch Ness-i szörny feltételezett lakóhelyét több mint egy éve víz alatti és víz feletti webkamerák tucatja figyeli, és természetesen a neten is korlátozás nélkül megfigyelhető. Nem lepődhetünk meg azon, hogy angol és amerikai egyetemisták megalapították a Loch Ness-i Jelenséget Vizsgáló Irodát. Alig pár évnek kellett eltelnie, amikor a NASA komoly teljesítményű kamerákkal rögzített felvételeket.

Robert Rines gárdája 1972. augusztus 8-án világraszóló eseményről számolt be. Hanglokátoruk erős mozgást észlelt, amikor egy halraj szétrebbent a ragadozó elől. Hat-kilenc méteres szilárd test lehetett az üldöző, a víz alatti fényképezőgép értékes felvételeket készített róla. Az egyik fotón rombusz alakú, másfél méteres uszonyszerűség körvonalai bontakoztak ki. Három évvel később egyedi kamerát engedtek a felszín alá, amely automatikusan exponált 45 másodpercenként. Az egyik fotón furcsa alakzatot pillantottak meg, amely lófejre emlékeztetett. A szkeptikusok azonban az elmosódott képek és a víz jelentős tőzegtartalma miatt ezt a bizonyítékot sem találták hitelesnek.

Ekkor már a kutatók a tó módszeres átfésülésére törekedtek, ám az 1987-es, tíznapos Deepscan-hadművelet eredménytelenül ért véget, annak ellenére, hogy 24, a legjobb elektronikai eszközökkel felszerelt hajó pásztázta a vizet. Lassan haladtak előre, s közben láthatatlan hangból szőtt hálót bocsátottak le a mélybe. A technikusok a monitor és a nyomtató előtt ülve várták, hogy a „nagy ismeretlen” képe kirajzolódjon előttük. Egyikük sem kapott szívszélhűdést; szemetet, oda nem illő tárgyakat, csónakdarabokat találtak, de az a bitang Nessie csak nem bújt elő! Mindegyik expedíció tagjai azt állították, hogy a tóban éldegél egy lazacnál nagyobb, a halaktól eltérő módon úszkáló élőlény, de a jelenlegi technika képtelen erre bizonyítékot szolgáltatni. De akkor mit láthattak a jóhiszemű szemtanúk?

Az északi vizeken, ha a talajhoz közeli hűvös levegő fölé meleg kerül, fénytörés miatt a víz felszínéhez közeli tárgyak képe eltorzul. Ezért egy felborult csónak, nagyméretű angolna, játékos fóka, libasorban úszó vidrák csoportja, vízbe dőlt fenyőfa és megannyi más lehetséges állat vagy tárgy megtéveszthette a szemlélődőket. Persze a tudományos magyarázat nem elégíti ki a rajongókat, ők igenis állítják, hogy a szörnyike ott lakik a tóban, s kérik a tudósokat és a kormányzatot, hogy ne háborgassák drága kedvencüket. Vajon hová tart ez a világ, ha már egy szörnyet kell megvédeni az emberektől, és nem fordítva?

Eriksen összeesett – újra kellett éleszteni, stabilizálták az állapotát
Megdöbbentő jelenetek szemtanúi lehettünk a Dánia–Finnország Eb-mérkőzés első félidejének hajrájában. Christian Eriksen összeesett, újra kellett éleszteni, a meccs félbeszakadt. Szerencsére később a dán klasszis állapotát stabilizálták.
Súlyos börtönbüntetést kaptak a leszboszi menekülttábor felgyújtói
Tíz év börtönre ítélte szombaton egy görög bíróság a négy afgán bevándorlót.
A Godspellel nyitott a Tisza Teátrum – Galéria
A Liget Társulat előadásával nyitott szombat este a Tisza Teátrum, Szeged régi-új szabadtéri színháza a Felső Tisza-parton, a Horthy csónakháznál.
Fejben dőlt el – öt éve 0–2-vel, most 3–0-val kezdtek a belgák
A belga válogatott magabiztos, 3–0-s győzelemmel kezdett az Európa-bajnokság-B-csoportjában, Oroszország ellen, Szentpéterváron.
Gulyás Michelle bronzérmes és olimpiai kvótás az öttusa-vb-n
A magyar női csapat második helyezést ért el.
Átlátszó bugyiban terpeszt hatalmasat a szőke szépség
Anais Rizzo olyan pózban állt a kamera elé, hogy a fotós is zavarba jött.