Ország-világ

2015.07.22. 21:07

NGM: Magyarország adóssága messze az EU-átlag alatt van

Idén január-március időszakban 3,5 százalékkal nőtt a magyar GDP.

A magyar gazdaság az európai uniós átlag felett teljesít, ennek köszönhető, hogy a kormányzati szektor GDP-arányos adóssága az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent majdnem a legnagyobb mértékben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az MTI-vel.

Az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint az idei első negyedévben 77,6 százalékos volt a magyar GDP-arányos államadósság, ami messze jobb eredmény, mint az Európai Unió 88,2 százalékos átlaga. A ráta 4,7 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi első negyedévben mértnél.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az idén január-március időszakban 3,5 százalékkal nőtt a magyar GDP. A bővüléshez a visszafogott inflációs környezet, a kormány devizamentő intézkedései, valamint az emelkedő reáljövedelmek és a foglalkoztatás egyaránt hozzájárultak - jelezte a szaktárca. Hozzátette: a GDP-arányos adósság csökkenésében szerepet játszott a kormány fegyelmezett költségvetési politikája is.

Az NGM szerint a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő növekedési adatok, a folyó fizetési mérleg masszív többlete, valamint a tartósan alacsony hiány és az évről évre csökkenő államadósság egy jó állapotban lévő gazdaságról tanúskodnak. Ez alapján a kormány megalapozottan bízik abban, hogy a hitelminősítők is hamarosan elismerik ezt az ország felminősítésével - szögezte le közleményében az NGM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában