Ország-világ

2013.06.25. 12:50

NGM: menetrend szerint halad az önkormányzati adósság átvállalása

Menetrend szerint halad az ötezernél nagyobb lakosságú települések önkormányzati adósságának átvállalása, a megállapodások aláírása a tervek szerint szerdán zárul - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden az MTI-t.

MTI

A tárca emlékeztetett: az ötezernél kisebb lélekszámú települések adósságának átvállalása már tavaly megtörtént, míg az ennél nagyobb településeknél a mintegy 500 darab, 250 millió forint alatti tartozásállományú ügylet konszolidációja törlesztési célú támogatás kifizetésével valósul meg, így ezek esetében nincsen szükség szerződésmódosításra.

Az átvállalással érintett ügyletek száma szintén mintegy 500, ezek aláírása a tervek szerint zajlik, az átvállalás június 28-ai határideje tarthatónak tűnik. Ebben a folyamatban az államot az Államadósság Kezelő Központ képviseli, a szerződéseket is az ÁKK köti meg az érintett önkormányzatokkal és bankokkal- tájékoztatott az NGM.

A tárca kiemelte, hogy az ötezer fő feletti önkormányzatok adósságkonszolidációjával 277 önkormányzat 610 milliárd forintnyi adósságtól fog megszabadulni.

A kisebb települések tavalyi konszolidációja során az állam 73,7 milliárd forintnyi adósságot vállalt át.

Az Országgyűlésnek az idei költségvetést és egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító, múlt héten benyújtott kormányzati javaslat a hitelező befizetési kötelezettségét kapcsolja az önkormányzati adósság állami átvállalásához, azzal az indokkal, hogy a hitel kockázata az adós személyének megváltozása miatt csökken. A bankoknak egyszeri, az állam által már korábban átvállalt önkormányzati hitelösszeg 7 százalékát kitevő befizetést írnak elő. Ezen túl azoknak a hitelező pénzintézeteknek, amelyek az államnál ez év október 31-ig kezdeményezik a még meglévő önkormányzati adósságállományuk állami átvállalását a még fennálló tartozás hét százalékának megfelelő összeget kell befizetniük a költségvetésbe. Az átvállalás feltétele, hogy a hitelező nyilatkozatban vállalja, hogy az összeget 2013. december 20-áig a központi költségvetésbe forintban befizeti.

Címkék#adósság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában