NEK

2021.09.11. 17:43

Novák Katalin: Magyarország a család védőbástyája

Magyarország a család védőbástyája Európa- és világszerte – hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében a Margitszigeten rendezett családi nap zárásaként.

Budapest, 2021. szeptember 11. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter beszédet mond az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó családi napon a Margitszigeten 2021. szeptember 11-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Novák Katalin a család megtartó erejét hangsúlyozva azt mondta: a család a kezdet és a vég, „ahova születünk, és ahonnan szeretnénk eltávozni ebből a földi világból”. „Mi magyarok pedig a család védőbástyája vagyunk Európa-szerte és mondhatom azt, világszerte” – hangoztatta miniszter. Hozzátette: a mostani rendezvény „élő cáfolata annak, hogy a hagyományos családoknak már nincs létjogosultsága”.

Novák Katalin hitet tett amellett, nemcsak a magyar kormánynak kellene dolgoznia a családokért nap, mint nap, hanem minden döntéshozónak ezt kellene tennie.

„Számunkra az őseink, a szüleink és a nagyszüleink jelentik a múltat és a gyermekeink, unkáink a jelentik jövőt; ők adnak értelmet az életünknek”

- fogalmazott. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összefüggésben úgy fogalmazott: „itt vagyunk, hogy köszönetet mondjunk azért, hogy együtt lehetünk, hogy lehetnek gyermekeink, szüleink és lehet olyan szerető család, amely körülvesz bennünket”. Novák Katalin ezen a ponton köszönetet mondott saját szüleiért, férjéért, gyermekeikért, és azért, hogy – mint mondta – a családok érdekében végezheti szolgálatát. „Ezt fogjuk tenni a jövőben is, ha lesz rá lehetőségünk, akkor jövő áprilist követően is” – utalt a 2022-es országgyűlési választásokra Novák Katalin.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) is részt vett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó családi napon a Margitszigeten 2021. szeptember 11-én
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A szervezők MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a családi napon két színpadon beszélgetésekkel, zenével, ismert előadókkal várták a családokat.

A nagyszínpadon fellépett mások mellett Szalóki Ági népzenész, a Debreceni Hajdú néptáncegyüttes, a Kaláka együttes és Berecz András mesemondó, a Misztrál együttes és az Eucharist zenekar.

Hetven sátorban kézműves foglalkozásokkal, lelki beszélgetésekkel, gyónási lehetőséggel, a gyerekeket kincskereséssel, falmászással, sportolási lehetőséggel várták a résztvevőket a szerzetesrendek és közösségek. A családi nap több ezer résztvevője 15 óra után kezdett átvonulni a Margitszigetről a Kossuth térre, ahol 17 ünnepi szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A szentmise előtt beszédet mond I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában