Hallgassa élőben!

Novellát írtak a fiatalok

Sikeres volt a Móra-verseny. Tizenegyedik alkalommal rendezte meg Győrött a Móra Ferenc Általános és Középiskola a szombathelyi Berzsenyi-főiskola magyar tanszékével közösen középiskolások részére az iskola névadójáról elnevezett novellaelemző és -író versenyt.

Az Észak-Dunántúl középiskoláiból jelentkezett versenyzők tavaly decemberben elődöntő gyanánt Déry Tibor A kisfiú éhes című írását elemezték. A mindvégig jeligés pályázók legjobbjai huszonhárman jutottak a győri döntőbe, ahol az elmúlt hétvégén önálló novellát kellett írniuk és azt bírálóbizottság, valamint érdeklődő közönség előtt felolvasniuk a Móra-iskola könyvtárában.
A verseny után, a jeligék azonosítását követően derült ki, hogy a határon túli, csallóközi és erdélyi magyar iskolák diákjai ugyancsak változatlanul érdeklődtek a verseny iránt. Ezt az eredmények is tükrözték. A verseny első hat helyezettje, ha a szombathelyi főiskola magyar tanszakán folytatná tanulmányait, akkor a versenyen elért helyezése alapján 1–5 közti pontelőnnyel indulhatna.
Díjazottak: 1. Szabó Sebestyén (Pannonhalma, bencés gimnázium); Jancsó Noémi (Kolozsvár, katolikus gimnázium); 3. Gradobszky Ágnes (Körmend, Kölcsey); 4. Bánfi Ziád (Mosonmagyaróvár, Kossuth); 5. Mikó Imola (Brassó, Áprily-líceum); Szabó Marianna (Székesfehérvár, Vasvári Pál-középiskola). Szabó Sebestyén a versenyzők, Bánfi Ziád a közönség különdíját is elnyerte. A díjazottakat fővárosi kirándulással jutalmazza a vendéglátó, versenyt rendező Móra-iskola.

Fitch: a harmadik járványhullám ellenére erős növekedés várható a V4-országokban
A közép- és kelet-európai térség gazdaságai viszonylag ellenállóképesnek mutatkoztak a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokkal szemben.
BL-negyeddöntő: nyert, de kiesett a címvédő Bayern
A címvédő Bayern München 1-0-ra nyert a Paris Saint-Germain vendégeként a negyeddöntőben, melyből kedden este a PSG mellett a Chelsea is továbbjutott.
Dobrev Klára ismét a vakcinák ellen kampányolt
Dobrev Klára kedd este az ATV-ben azt is kijelentette, hogy ő senkinek nem adta tovább a vírust.
Fehéroroszországban megkezdődött a járvány harmadik hulláma
Erről tanúskodik az igazolt fertőzések számának múlt heti feltűnő emelkedése.
Havazik a Bakonyban, 13 munkagéppel dolgozik a közútkezelő
Éjszaka és holnap reggel a Mátrában és a Bükkben is havazásra kell számítani.
Olaszországban megkezdték a Szputnyik V-vakcina kipróbálását
A vizsgálatban hatszázan vesznek részt.