Ország-világ

2010.08.18. 20:37

Nyílt levél Schmitt Pálhoz

Az összefogásban egyetértünk, de őszintén ünnepelni csak társadalmi békében lehet - fogalmaz Schmitt Pál köztársasági elnöknek címzett nyílt levelében Káli Sándor (MSZP), Miskolc polgármestere.

MTI

Káli Sándor levelében emlékeztet arra, hogy korábban – egyebek között – Sólyom László korábbi köztársasági elnökhöz, az Alkotmánybírósághoz és az Állampolgári Jogok Biztosához fordult segítségért a miskolci választókörzetek egyoldalú, pártpolitikai céllal történő átrajzolása ügyében.

Ma már nemcsak a sajtó, a politikusok, hanem a választók is tudják, itt valami nincs rendben, hivatalosan senki sem reagált az ügyre – írja a miskolci városvezető, aki ezért arra kéri Schmitt Pált, hogy személyesen járjon közben az ügyben.

„Egy nehéz helyzetből kilábaló kelet-magyarországi nagyváros polgármestereként tudom, hogy Magyarországon még mindig sokkal többet ér az emberi szó, a társadalmi összefogás, a politikai játszmáknál és a jogi fondorlatnál" – fogalmaz levelében Káli Sándor, hozzátéve: miután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főjegyző – fideszes politikusokkal közösen, a választásra készülve – „önkényesen" átrajzolta Miskolc választói térképét, nem is maga az ügy egyébként máig tisztázatlan jogi része, hanem annak erkölcsi, társadalmi, következményei fontosak számára.

Hogyan ünnepeljen őszintén a nemzet augusztus 20-án a kormány által meghirdetett összefogás jegyében, hogyan készüljenek tisztességesen az őszi választásra a politikusok és a pártok, ha ilyen demokráciát sértő ügyek – mint a választókörzetek pártpolitikai érdekek szerint történő átrajzolása – szó nélkül maradnak? Vagy tétlennek kell maradnunk Magyarországon, mikor a verseny előtti percekben már a sportpályán melegítenek a játékosok, és közben az erőfölényben lévő fél hirtelen, a saját érdekében megváltoztatja a szabályokat? – teszi fel kérdéseit Káli Sándor.

Miskolcon a pártok már bemutatták jelöltjeiket, elkezdődött az ajánlószelvények gyűjtése, azonban mindenkit zavar „a filctollal kettévágott lakótelepek, városrészek" bizonytalan képviselete, sorsa és jövője.

A miskolciak tudják, hogy itt valami nincs rendjén, és addig nem lesz társadalmi béke és megnyugvás, amíg az ügy nem tisztázódik – zárja nyílt levelét a miskolci polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában