vágyálmok helyett valóság

2020.05.07. 16:17

Nyílt levelet küldött a Századvég az EP migránskvótához ragaszkodó szakbizottsági elnökének

Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága elnökének, Spanyolország EP-képviselőjének

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnökeként, felelős európai politikusként Ön is tudatában kell, hogy legyen annak a ténynek, hogy jelenleg a kontinenst – és benne integrációs közösségünket – a legkeményebb, emberpróbáló kihívások érik ezekben a hetekben és hónapokban. Az új típusú koronavírus-járvány felülírta mindennapi életünket, melynek következtében egész Európának, és minden országnak, nemzetállamnak újra kell gondolnia a polgárai biztonságos jövőjét érintő kormányzati programokat és gazdasági elképzeléseket. Ön mint Spanyolország állampolgára, szolidáris figyelmünktől kísért hazájának különös nehézségeit is megtapasztalva, bizonyosan tisztában van a mostani helyzet súlyosságával, és ebből következően minden józan, cselekvő és gondolkodó európai polgár felelősségével.

Engedje meg, hogy egyik utóbbi időben tett nyilatkozata kapcsán mégis azt a kritikus, ámde jószándékú megállapítást tegyük, hogy Ön egyelőre láthatóan még nem érezte át az aktuális válsághelyzet főbb összefüggéseit, így az ezekből fakadó prioritásokat sem. Tegyük fel ezért a kérdést: Önnek vagy nekünk, mint felelős európai polgároknak, egy ilyen helyzetben mi a fő feladatunk, s kiknek a védelme és támogatása az elsődleges dolgunk, kötelességünk? A rövid válasz: a mi célunk, feladatunk most az európai emberek, hazánk polgárainak védelme, az ő számukra az ellátás, támogatás biztosítása, és a külső és felesleges plusz tehertől, kihívásoktól való mentesítésük – a helyi gazdaság, az otthoni munkahelyek megőrzése és újak teremtése, és legfőképpen idős, kiszolgáltatott honfitársaink védelme! Ez ma Európa feladata.

Ön viszont ebben az újszerű válsághelyzetben újra szót emelt az Európai Unió korábban már egyértelműen megbukott migrációs politikájának eszközei mellett, és ismételten fölvetette a menedékkérők és migránsok elosztásának néhány éve papíron elvetett ötletét.

Ön 2020. április 27-én kijelentette: az Európai Uniónak pénzügyi forrásokkal alátámasztott tervet kell készítenie annak érdekében, hogy „az emberi jogok megsértésének leginkább kitett” migránsokat kimenekítsék Líbiából, majd ezt követően – Ön szerint – az elosztásukra lenne szükség a tagállamok között. Csak emlékeztetőül: a 2015-ös elosztási kvóta már egyszer csúfosan kudarcot vallott, hiszen az Európai Unió tagországai a vállalt áthelyezések alig egyharmadát teljesítették, de például az Ön hazája, Spanyolország mindössze 13,6 százalékát! Milyen migráns-elhelyezési kötelességről beszélhetünk ezek után, különösen olyan időkben, amikor egy százezrek életét követelő, veszedelmes járvány sújtja egész Európát?

Ön a fentebbi javaslatot a Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának elnökeként mondta, az Ön által elnökölt szakbizottságnak a líbiai és a Földközi-tengeren kialakult migrációs útvonalának helyzetével foglalkozó videókonferenciás vitáján, azt is hangsúlyozva, hogy a migránsok tengeren történő felkutatása és kimentése nemzetközi kötelezettség, amelyet minden uniós tagállamnak be kell tartania.

Ön ezúttal téved! Az Európai Uniónak mint nemzetközi jogalanynak a legfőbb humanitárius kötelessége inkább az lenne, hogy vezetői ne bátorítsák ismét felelőtlenül kalandorútra a migránsokat és menedékkérőket, és akkor nem állhat elő az a valódi katasztrófahelyzet, amely 2014 és 2018 között megtörtént – amikor több mint húszezer ember, bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren! A biztonságos származási országból vagy tranzitországból jövőket pedig mielőbb, haladéktalanul vissza kell juttatni az érintett államokba, a saját érdekükben is.

Ma, az Európai Unió tehetetlensége és gyengekezű, akaratlan hozzáállása miatt is, a schengeni térségen kívüli, balkáni országokra nehezedik a lélekpróbáló súly; a Balkánon már korábban minden állam lezárta a saját határait, a migránsokat zárt táborokban helyezték el, és szűrik a koronavírus-fertőzötteket. Ma a nemzetközi mozgás, a migráció fékezése és akadályozása, folyamatos kontroll alatt tartása a járványkrízis kezelésének (a terjedés akadályozásának) az egyik kulcseleme, ezért a migráció bármilyen ösztönzése, az elosztás ötletének fölvetése ma súlyos felelőtlenség, amelyre felelős európai polgárként, szellemi honvédő civil közösségként kötelességünk felhívni a széles közvélemény figyelmét.

A liberálisok, a zöldek, progresszívnek mondott baloldaliak és fizetett szakértőik, elemzőik, de sajnos számos munkáltató, gazdasági szereplő – különösen Nyugat-Európában vagy az USA-ban jelentős befolyást szerezve – a sok alacsony képzettségű külföldi embert ösztönzik illegális migrációra Európa országai, Amerika városai felé. Pedig ezeket a migránsokat most súlyosan, és eleve könnyebben sújtja koronavírus, a járványmegbetegedések, mivel az alacsony bérek vagy teljesen rossz körülmények miatt sűrűn, szoros közösségekben kell élniük, hazájukban rosszak a közegészségügyi viszonyok. A betegség így gyorsan terjed a rossz lakhatási, bérleti körülmények között, vagy jellemzően biztos hajlék nélkül, kiszolgáltatottan élő emberek között Afrikától Latin-Amerikáig.

Ezért migránselosztási vágyálmok helyett Európának elsősorban saját polgárai számára kell biztosítani az egészségügyi kapacitást, a civil társadalom segítségét, a közösségi támogatások erősítését, és meg kell előznie egy európai járványügyi katasztrófa, valódi humanitárius válság kialakulását az Európai Unión belül. A menedékkérőket pedig úgy kell megmenteni a közvetlen életveszélytől, egyúttal az EU külső határainak biztosítása mellett, hogy a Földközi-tengeri parti védelemért is felelős szervek eleget tegyenek elsődleges kötelezettségüknek, és megvédjék Európa polgárait!

A fentiek alapján ezért a migráció további féken tartására és – ahol szükséges – az illegális migránsok táborokba gyűjtésére, koronavírus-szűrésére van inkább szükség, különben csak rosszabbodhat Európa helyzete. Kérjük, Elnök Úr vonja vissza a migránsok Líbiából történő „kimenekítésének” és a menedékkérők, migránsok elosztásának képtelen – jelen helyzetben különösen abszurd – ötletét. A bevándorlás helyett helyben kell segíteni, mivel további súlyos fertőzéseket is behurcolhatnak a migránsok, és akár súlyosbodhat is Európa járványkrízise. Ami pedig a legfőbb kötelesség: Európa talpra állítása!

Mi mindannyian, civilek és nemzeti kormányok, polgárok és felelős vezetők, fogjunk össze a járvány leküzdésére! Védjük meg együtt, és indítsuk újra közösen Európát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában