Ország-világ

2009.05.13. 22:36

Obama ellenzi, hogy nyilvánosak legyenek a kínzások képei

Egyesült Államok - Ellenzi az amerikai elnök, hogy a Pentagon nyilvánosságra hozza azokat a fényképeket, amelyek az amerikaiak által elkövetett, foglyokkal szembeni visszaélésekről készültek elődje, George Bush elnöksége idején Afganisztánban és Irakban. Ezt szerdán közölte egy washingtoni kormánytisztviselő.

Barack Obama annak ellenére ellenzi a fotók közlését, hogy egy bírság engedélyezte azt. "A múlt héten az elnök tanácskozott jogi csapatával, és azt mondta nekik, hogy nyugtalanítónak érzi a Dod-fotók (Department of Defense - Védelmi Minisztérium) nyilvánosságra hozatalát, mert ezzel veszélyeztetnék az amerikai katonákat, és mert véleménye szerint a közzététel nemzetbiztonsági kockázatát nem tárták fel teljes egészében a bíróságnak" - mondta az AFP-nek a kormány rangidős tisztségviselője.

Hozzátette: a tanácskozás végén az elnök megkérte egyik jogi tanácsadóját, hogy emeljen óvást a fotók azonnali közzététele ellen. "Az elnök erősen hisz abban, hogy a fotók nyilvánosságra hozatala, különösen most, csupán arra szolgálna, hogy a háború lángját fellobbantsa, kockára tegye az amerikai katonák életét, és megnehezítse a munkánkat" - mondta a francia hírügynökségnek a tisztségviselő, majd így folytatta: "az elnök lenne az utolsó, aki kifogást keresne mindazon visszaélésekért, amelyek a fotókon is láthatók."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában