Ország-világ

2010.06.06. 08:40

Obama gratulált az új japán kormányfőnek

Barack Obama amerikai elnök telefonon felhívta szombaton az új japán kormányfőt, gratulált neki megválasztása alkalmából, és megállapították, hogy a két ország kapcsolatai szilárdak.

Obama kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak és Japánnak az egyenlőség alapján meg kellene erősíteniük együttműködésüket.

A japán kormánypárt nagy többséggel elnökévé, majd a parlament alsóháza az ország új miniszterelnökévé választotta pénteken Kan Naoto eddigi pénzügyminisztert. Az előző kormányfő, Hatojama Jukio szerdán jelentette be lemondását. Azért mondott le, mert népszerűsége mélypontra süllyedt, ugyanis nem teljesítette egy választási ígéretét, miszerint megállapodik az Egyesült Államokkal az Okinava szigetén működő amerikai támaszpontnak a szigetről való áthelyezéséről. A megszületett megállapodás gyakorlatilag azonos a korábbi, 2006-os egyezménnyel, annyi változás történik, hogy a jelenleg Okinava déli részén, egy városi agglomeráció kellős közepén elhelyezkedő támaszpontot a sziget egy kevésbé sűrűn lakott északi városa, Nago közelébe költöztetik át.

Obama és Kan Naoto beszélgetésükben megállapodott abban, végrehajtják a változtatást. Ezenkívül egyetértettek abban, hogy a két országnak együtt kell működnie a fontos nemzetközi ügyekben, így az Észak-Korea jelentette nehézségek megoldásában, vagy az iráni atomdosszié ügyében. Várhatóan találkoznak a G-8 és a G-20 országcsoportok kanadai csúcstalálkozóján még ebben a hónapban.

Kan Naoto úgy döntött, hogy kedden beiktatandó kormányában megtartja Hatojama kormányának legtöbb miniszterét, köztük Okada Kacuja külügy-, és Kitazava Tosimi védelmi minisztert - értesült a Kyodo japán hírügynökség szombaton a kormányfőhöz közel álló forrásból.

Címkék#Japán#usa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában