Ország-világ

2008.11.30. 09:49

Obama töltőre dugná Amerikát

Eredetileg az egekbe szökő olajárak adták az energiakérdés apropóját az amerikai elnökválasztási kampányban, júlus óta azonban megváltozott a helyzet: Barack Obama a recesszióból való kilábalás egyik fő eszközeként tekint rá.

Delmagyar.hu

Az amerikai társadalom a Föld népességének mindössze 5 százalékát teszi ki, de az általa elfogyasztott energia 25 százalékára rúg a globális fogyasztásnak, egyáltalán nem mindegy tehát, merre indul a világ még mindig elsőszámú gazdasága. Ráadásul, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi kitekintése szerint a világ energiaigénye 45 százalékkal bővül 2006 és 2030 között.

Veszélyes fegyver

Amerikában az energiapolitika és a biztonságpolitika kérdései szorosan összefüggenek. "Napjainkban az olajár az egyik legveszélyesebb fegyver, és gyakran a terroristák bombái is olajbevételekből épülnek" - fogalmazott Obama egy korábbi beszédében. Az energiafüggetlenség programját már Nixon elnök is meghirdette 35 évvel ezelőtt, amikor az Izraelnek nyújtott amerikai segítség a közel-keleti háborúban azt eredményezte, hogy az arab országok drasztikusan csökkentették az olajszállítmányokat. Szakértők szerint azonban az energifüggetlenség csak politikai jelszó, amelyik nem valósítható meg.

Obama: Napjainkban az olajár az egyik legveszélyesebb fegyver

Obama: Napjainkban az olajár az egyik legveszélyesebb fegyver
A republikánusok jelöltje, John McCain Amerikai technológiai vezető szerepére támaszkodva igyekezett volna nagy változásokat elérni az energiagazdaságban, jelentős szerepet szánva a nukleáris energiának és a tisztatszén technológiák tökéletesítésének. Barack Obama egyik fő terve szerint egy évtizeden belül függetlenítené országát a közel-keleti és venezuelai olajtól, de támogatta McCain új energiagazdaságra vonatkozó elképzeléseit is, sőt, vélhetően nagyrészt átveszi a vállalható programpontokat.

Nem tartozik ezek közé valószínűleg az atomenergia, amelynek McCain igen komoly szerepet szánt volna, Obama azonban óvatosabban fogalmaz, és a nukleáris energia kapcsán sokszor beszélt a biztonsági kihívásokról. Összességében mégis támogatja az atomenergia figyelembe vételét az energiamixben.

10 év, 5 millió új munkahely

Obama 10 éven belül 150 milliárd dollárt költene központi forrásból a hatékonyabb energiafogyasztásra, és további sok milliárd dollár magántőkét vonna be annak érdekében, hogy az alternatív források segítségével új energiagazdaságot építsen ki az Egyesült Államokban, amely egyúttal 5 millió új állás létrejöttét is eredményezné szerinte.

A választási program fontos részlete volt korábban, hogy 1000 dollár visszatérítésben részeltetné a kisebb jövedelmű amerikai háztartásokat, amelynek költségét az olajtársaságokra kivetett extra adóbevételek fedeznék. Kérdés, hogy 50 dollár körüli olajárak mellett van-e értelme még erről beszélni.

Obama az autógyáraknak azzal a feltétellel juttatna tőkét, hogy átálljanak az üzemanyaghatékony autók gyártására; hat éven belül 1 millió elektromos benzinkúton tölthető hibridet gyártatna az USA-ban, és minden fogyasztónak 7000 dolláros adókedvezményt adna a környezetbarát autók vásárlásához. A bioüzemanyagokat is előtérbe tolná, kiépítetné a szükséges infrastruktúrát, és 2013-ra az összes autóra bevezetné a rugalmas üzemanyag-standardot, így alkalmasak lennének a koncentráltabb bioüzemanyagok elégetésére is. A demokrata agytröszt Center for American Progress (CAP) szintén rendelkezik egy 50 milliárd dolláros forgatókönyvvel, amely az autóipar mellett az építőipar számára is hasonló feltétellel kínálna forrást.

Várva várt beiktatás

A széndioxid-kibocsátást 2050-ig 80 százalékkal fogná vissza az új elnök, az európaihoz hasonló emissziókereskedelmi rendszer bevezetésével. Az energiával való kereskedelmet szigorúbb keretek közé szorítaná, globális energiafórumot hozna létre és csatlakozna az ENSZ klímaváltozási keretegyezményéhez.

Feladatok tehát szép számmal akadnak, sokak szerint az Obama által kijelölt célokat is képtelenség akár két elnöki ciklus alatt teljesíteni. Mindenesetre a megújuló energia üzletág képviselői igencsak várják már az új adminisztráció beiktatását. A megújuló energiaipar kívánságlistáján előkelő helyen szerepel egy nemzeti megújulóenergia portfolió standard, amelyik egy bizonyos százalékban írná elő az alternatív források részesedését az amerikai áramtermelésben. A zöldenergia ipar vezetői szerint ezen kívül nagyszabású program keretében kellene felújítani és fejleszteni az ország villamosenergia-hálózatát is, mert az áramhálózat drasztikus átalakítása nélkül az időszakos energiaforrások (mint a szél, vagy a nap) arányának emelése gyakori áramszüneteket okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában