Ország-világ

2008.02.11. 16:29

Óbuda átvenné a Hajógyári-szigetet a fővárostól

Az Óbudai Önkormányzat azt szeretné elérni, ha a Hajógyári-sziget fővárosi tulajdonban lévő részei a kerülethez kerülnének. A III. kerületi polgármester szerint így a senki szigetéből egy családi sziget válhatna. A főváros szerint nem a tulajdon átadása, hanem az együttműködés lehet a megoldás.

A Hajógyári-sziget 43 százaléka jelenleg a főváros tulajdonában van. Az óbudai képviselőtestület múlt héten kezdeményezte a Fővárosi Önkormányzatnál, hogy ezt adják át a kerületnek - mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek a III. kerület polgármestere. Bús Balázs szerint a kerület jobb gazdája lehetne a szigetnek, amelynek fejlődése nem csak Óbuda, hanem az egész főváros érdeke.

A polgármester az egyre több hajléktalant, a gyorsulási versenyeket és a szemetelést nevezte legfőbb problémának. A fővárosnak jelenleg nincs forrása a sziget fejlesztésre, ám a kerület, az így hozzá kerülő többletbevételekből tudna erre fordítani. Bús Balázs elsősorban a Hajógyári-sziget déli részén befektető Álomsziget Kft.-vel szeretne megállapodni a sziget északi részére tervezett 400 milliós beruházásról. A polgármester a Sziget Fesztivál szervezőivel is szigorúbb, de értelmes megállapodást kötne. A nyári rendezvényt a kerület is támogatja, ám csökkenteni kell a parkolási nehézségeket és a zajproblémákat.

Nem a tulajdonjog átadása, hanem a kerület és a főváros összefogása oldhatja meg a Hajógyári-sziget problémáját - mondta a Független Hírügynökségnek a főváros környezetvédelmi ügyosztályának vezetője. Radnóczi Péterhozzátette: a Hajógyári-szigeten erősíteni akarják az őrzőszolgálatokat, de a közterület-felügyelet és a rendőrség segítségét is kérni fogják, a terület védelme érdekében. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a Hajógyári-szigetet az elmúlt években egyszerre sújtották az áradások és az aszály is. A főváros szívesen fogadja kerület anyagi támogatását, ám a tulajdonjog átadása nem jelent megoldást, ráadásul ezt a jelenlegi jogszabályok sem teszik lehetővé - tette hozzá Radnóczi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában