Ország-világ

2012.11.06. 13:23

Okirat-hamisítás miatt tesz feljelentéseket földügyben az MSZP

Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságnak MSZP-s alelnöke keddi sajtótájékoztatóján négy esetről számolt be.

MTI

Újabb földbérlet-pályázati eredményeket kifogásol az MSZP, értesüléseik szerint Kecskeméten például egy cukrász jutott állami földhöz az ugyancsak pályázó sertéstartó helyett. Két ügyben okirat-hamisítás miatt tesznek feljelentést a szocialisták.

[namelink name="Gőgös Zoltán"], a parlament mezőgazdasági bizottságnak MSZP-s alelnöke keddi sajtótájékoztatóján négy esetről számolt be.

Két ízben azért tettek, illetve tesznek feljelentést, mert a gyanú szerint okirat-hamisítás történt. Gőgös Zoltán elmondta: a Fejér megyei Csákváron öten jelentkeztek be egy lakhatásra alkalmatlan irodaházba, és közülük hárman sikerrel pályáztak összesen csaknem háromszáz hektár termőföldre. A szocialista politikus szerint a fiktív lakcímre azért volt szükség, mert a pályázati kiírás alapján csak 20 kilométeren belül élők juthatnak földhöz - ugyanakkor az üres irodaházba bejelentkezők egyike korábban Debrecenből igényelt területalapú támogatást.

Az MSZP-s képviselő közölte, hasonló eset történt a bakonyi Nagyesztergáron, ahová valaki Fótról jelentkezett át a földhöz jutás érdekében, ugyanakkor a helyiek azt mondják, nem él a Veszprém megyei településen.

Gőgös Zoltán két másik földbérlet-pályázati eredményt is kifogásolt. Egyfelől, hogy Kecskeméten egy tíz éve földhasználó sertéstartó helyett - a pályázati kiírással ellentétesen - egy állattal nem rendelkező cukrász nyert el állami földet. Másrészt, hogy a Békés megyei Szeghalmon egy olyan család veszített a földbérletpályázaton, amely három éve 120 hektárt nyert el ott, és ugyanekkora területet kényszerhasznosításra kapott meg. Ezután - folytatta - öntözőrendszert építettek ki, most azonban elveszítették a kényszerhasznosított földterületre kiírt pályázatot.

A szocialista képviselő szerint ez nyilvánvaló, de még orvosolható szakmai hiba, ugyanis egyértelmű, hogy senki sem adhatott be jobb pályázatot az öntözési beruházást elvégző családi gazdálkodónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában